Prije točno dvadeset godina, to jest 30. rujna 1997. godine, izašao je Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game. Ili samo Fallout, kako ga danas svi nazivamo. Serijal koji nas stavlja u post-apokaliptičnu Ameriku budućnosti koja je ‘stala’ u pedesetim godinama prošlog stoljeća. U alternativnom svijetu gdje su neke stvari pošle u zaista krivom smjeru – nuklearno krivom.

Kada se iz retrospektive gleda kompletan serijal, jedna od glavnih stvari vezanog uz njega je borba oko autorskih prava. Zbog toga je sam serijal nastao, kada je Interplay probao napraviti nastavak Wastelanda iz 1988. godine, no EA nije htio prodati prava na igru. Wasteland će dobiti svoj nastavak 2014. godine, čak 26 godina kasnije, u periodu kada smo dobili buđenje, pa možda čak i renesansu RPGa s izometrijskom perspektivom. Autorska prava nisu uspjeli ugrabiti pa su odlučili napraviti nešto slično, spiritualnog nasljednika u obliku Fallouta.

S.P.E.C.I.A.L. u svojim ranim danima

Već godinu dana kasnije dobili smo i nastavak. Fallout 2 potpisuje Black Isle Studio, kojeg je osnovao Interplay stavivši u njega mnoge ljude koji su potpisivali prvi nastavak. Black Isle Studios napravio je dobar posao, a u tom periodu bit će jedno od najvažnijih imena u industriji. Bilo kao razvojni studio ili kao izdavač koji je stavio svoj logo na neke od najboljih RPGova s kraja devedesetih i početka nultih. No biti popularan ne znači i dobro poslovati. Dok su se kuhali neki nastavci, uključujući i Fallout 3, došlo je do velikih financijskih problema koji su u konačnici zatvorili vrata studija, nakon manje od deset godina postojanja. Te je iz istog razlgoa Interplay bio primoran prodati autorska prava Fallout serijala.

No prije nego što se Bethesda dočepala serijala Interplay je izdao dobro prihvaćeni Fallout Tactics: Brotherhood of Steel i loše ocjenjenu igru gotovo identičnog imena dostupnu samo na konzolama – Fallout: Brotherhood of Steel. Dva spin-offa koja nisu baš pomaknula serijal. A onda je došla Bethesda s vrećom novaca te otkupila prava na Fallout serijal. Ili samo na njegov dio, pošto će se oko MMO inačice još godinama nakon toga lomiti koplja. Gdje će se potezati po sudovima i gdje će na kraju Bethesda dobiti tu bitku, a u konačnici i kompletan IP.

Fallout 3 izašao je 2008. godine, deset godina nakon dvojke. Njegov izlazak označio je neku drugu eru. Mogli ste zaboraviti na izometrijski stil, Bethesda se odlučila za shooter maniru, malo u prvom, malo u trećem licu, s osjetno većim naglaskom na ovo potonje. Mnogi stari fanovi serijala su kazali kako je serijal tom direkcijom izgubio svoju draž, no uz procjenu koja premašuje 10 milijuna prodanih primjeraka, teško je vidjeti Bethesdu kako žali zbog toga. Neki su rekli kako je Fallout 3 samo Elder Scrolls igra u postapokaliptičnom svijetu, i neće biti daleko od istine. Prelaskom u Bethesdine ruke igra će dobiti enormnu podršku moding zajednice, no isto tako i nešto što industrija dosta gleda Bethesdi kroz prste zbog ‘enormnih i ambicioznih svijetova koje rade’ – količinu bugova.

VATS i njegov upucaj ga sad

Dvije godine kasnije dolazi nam Fallout: New Vegas, igru koju potpisuje Obsidian Entertainment, studio kojeg su osnovali nekada ključni ljudi Black Isle studija. Oni koji su napustili studio pet do 12, vidjevši neminovnu sudbinu. Mehanika igre je ostala ista kao u trojci, ali je atmosfera bila takva da su mnogi fanovi onoga iz devedesetih kazali da je New Vegas bolja igra. No ono što ju je uništilo bili su bugovi, u konačnici studio je zbog grozno potpisanog ugovora izgubio bonus. Trebali su dosegnuti Metacritic skor od 85, a ostali su za jedan kratki. Što je prilično apsurdno pošto je i ovaj nastavak od tada pa do danas premašio 10 milijuna prodanih primjeraka. Brojke koje pokazuju da je Fallout uspio pridobiti i novu publiku koja nije igrala prva dva nastavka, te da je promjena stila igre u neku ruku bila nužna kako bi se igra nosila sa zahtjevima današnje publike, na opće nezadovoljstvo male skupine velikih fanova originalnog nastavka.

Dok smo čekali kraj 2015. godine kako bi nam stigla četvorka, Bethesda je najavila još jedan spin-off, ovog puta mobilni. Fallout Shelter kao free-to-play simulacija nije imao dubinu kao ostale igre serijala, ali je zaradio 5 milijuna dolara u prva dva tjedna. Zbog tog uspjeha prešao je i na druge platforme, a nakon godinu dana na tržištu imao je oko 75 milijuna igrača koji su probali igru. Sve to otvorilo je vrata budućim mobilnim igrama unutar serijala, od kojih je barem jedna trenutno u izradi.

Mobilno sklonište

Fallout 4 je naslov s kojim trenutna priča serijala završava. Još jedan veoma uspješan naslov kojem su dosta progledavali kroz prste sve bugove zbog toga što je igra imala manje-više sve ostalo na vrhunskoj razini. I opet sjajna podrška za moding zajednicu koja je ovog puta došla i na konzole. Još jedan korak naprijed za serijal.

I tako, dvadeseti rođendan dočekuju u vrlo dobroj situaciji, a za one koji žele vidjeti kako je sve počelo, originalni Fallout je trenutno besplatan na Steamu. I sada mogu malo odmoriti, petica će doći, nema tu puno razmišljanja ili rasprave, ali prije toga ćemo pričekati jednu Elder Scrolls igru s kojom naizmjenično izlaze. Osim ako Bethesda ne razdvoji svoj udarni razvojni tim na dva…


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.