CD Projekt je objavio informaciju kako su dobili zahtjev za isplatu 60 milijuna poljskih zlota. Cifru koja je oko 14 milijuna eura zatražio je Andrzej Sapkowski, autor Witcher serijala.

Sedamdeset godišnji pisac zatražio je cifru koju neće dobiti, osim ako slučaj ne ode na sud. Razlog je prilično jednostavan, kada su potpisivali ugovor on nije htio postotak od zarade, on je htio fiksan iznos. Razlog tome je bio prilično jednostavan – nije vjerovao kako će igra postati toliko popularna te zaraditi lijepu sumu novaca. A stvar je mogla biti drugačija, pošto je prvi nastavak igre dugo bio u problemima. Odvjetnici će probati dokazati kako je ugovor bio samo za tu prvu igru, a ne za dva nastavka, te Gwent kao spinoff. Hoće li u tome uspjeti? O tome neću niti ni nagađati, pošto su sve ovakve stvari ‘rekla-kazala’, a nisam u opciji pročitati ugovor, niti poznajem poljske zakone. Očigledno misli kako može nešto postići, u protivnom ne bi kretao u ovaj proces.

Možda u konačnici neće dobiti ništa od traženog iznosa, no Witcher igra mu je itekako napunila budžet, pošto je popularizirala njegov serijal, a u prijevodu to znači kako je skočila prodaja knjiga, kao i prijevodi na još neke jezike – trenutno preko 20 njih.

Osim toga, ako je tu napravio grešku, predao autorska prava bez kontrole nad njima, te bez postotka zarade od prodaje, nadam se kako nije ponovio grešku za Witcher TV seriju koju Netflix ima u pripremi.


One thought on “Andrzej Sapkowski traži 60 milijuna poljskih zlota od CD Projekta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.