The darkening DreamAko vam kažem kako je ova knjiga o vampirima s tinejdžerima kao glavnim likovima, hoćete li pobjeći glavom bez obzira s ‘još jedan Sumrak pokušaj’ u mislima ili ćete mi dati priliku kako bih vam pokazao zašto bi vas Darkening Dream trebao zanimati.

Znate li tko je uopće Andy Gavin? Sarkastični će oštroumno ustanoviti kako je on pisac knjige o koje govorim, no prije nego što je postao pisac bio je suosnivač jednog od danas najznačajnijih studija u industriji video igri (Naughty Dog), programer iza kojeg su mnoge uspješne igre, a prije svega toga čovjek koji je za vrijeme školovanja čitao knjige k’o lud. Danas na svom blogu piše o svemu i svačemu, ponajprije o restoranima u kojima je jeo te o vinima u kojima uživa.

Dosta o njemu, ‘ajmo na knjigu. Darkening Dream je vrlo zanimljiva knjiga koja o vampirima govori na način na koji bi se i trebalo govoriti – bića kojima su ljudi hrana, koji tjeraju strah u kosti svojom brutalnošću, koji ne mogu biti na suncu i trebaju biti pozvani u kuću kako bi ušli u nju. Uz taj njihov mitos na vrlo pametan način dodana je doza egipatske mitologije. Dodatnu osobnost svemu daju vrijeme i mjesto radnje, 1913. godina u američkom gradu Salem, istom onom koji ima nadimak ‘grad vještica’.

Nasuprot njih nalazi se skupina tinejdžera koji su se igrom slučaja našli u središtu zbivanja. Sarah je pametna djevojka iz židovske obitelji s misterioznim snovima, tu je dobro stojeći grčki doseljenik Alex te blizanci Anne i Sam. Svi redom su vješto opisani i vrlo lako se je povezati s njima u borbi protiv nepoznatog, 900 godina starog vampira i njegovog pomoćnika koji komunicira s demonima. Oni su jednako dobro opisani, lako je razumjeti njihov postupke, u trenutcima možete suosjećati s njima.

Ono što krasi knjigu je sposobnost da vješto isprepleće i raspliće priče, dodaje puno mistike (poput vještica i magije) i tjera vas da saznate što će biti dalje, a da pri tome nije predvidljiva. Neki će reći kako knjiga ima puno horor elemenata, složit ću se s tim uz jedan veliki ali… Ta nota isključivo ovisi o vama, meni je malo koja knjiga u životu bila iskreno strašna pa ni oni sjajni momenti kada je trebala biti strašna mi nisu bili.

The Darkening Dream je prva knjiga koju je Andy Gavin napisao i drago mi je što je izabrao vampire kao temu zato što volim pročitati knjigu koja ih ne pokazuje na način kako o njima razmišljaju tinejdžerske klinke. Nema šljokica, nema ljubavi s ljudima – samo jasno vidljiva stoljetna patnja.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.