Deset dana. Toliko je trajalo zatišje u 2019. godini, prije nego smo dobili vijest koja će biti jedna od važnijih vijesti godine – Bungie i Activision se razvode. Ili ako hoćete detaljnije, prekidaju suradnju, Bungie zadržava pravo nad Destiny serijalom.

Izdržali su osam godina, a imali su desetogodišnji plan. Plan koji je od samih početaka bio na klimavim nogama zato što su rokovi bili probijani i zato što nije sve išlo onako kako je Activision planirao. Zato što je vizija bila prilično različita. Dok je Bungie htio dati svojim fanovima što više uz Destiny, Activision im je htio što više i što češće naplatiti. Sve ovo se u pozadini kuhalo već neko vrijeme. A prilično glasno je bilo prije par mjeseci kada je prilikom financijskog izvješća bilo jasno i javno kritizirana slaba prodaja zadnjeg DLCa za Destiny 2. Istog onog kojeg su fanovi na sva zvona hvalili zato što su u njemu napokon dobili ono što su htjeli od igre.

Prema informacijama, u Bungie uredima vlada veliko slavlje što si izašli iz ovog sporazuma, ali isto tako treba kazati kako je bila jako slična situacija kada su 2007. godine raskrstili s Microsoftom. Razlika ipak postoji, a ona je u tome što su ovog puta zadržali Destiny u svojim rukama, dok je Halo ostao Microsoftu. No što to sve znači za Bungie? Prva stvar koju bi mogli vidjeti je prestana PC ekskluzivnosti na Battle.net platformi, iako su se od tamo već oglasili i kazali kako nemaju problema s time što igra ostaje tamo. Drugim riječima, to bi moglo značiti dolazak na Steam, Epic Games Store i još neke slične platforme. Hoće li? To ćemo tek vidjeti, ali sada znamo kako postoji opcija izlaska na druga tržišta.

Kada već govorimo o drugim tržištima, kineski NetEase prije pola godine je uložio 100 milijuna dolara u Bungie. Za taj novac su dobili udio u firmi kao i mjesto u upravnom odboru, ali se govorilo i o suradnji za neku novu igru / IP. To znači kako ovo otvara vrata da Destiny na neko vrijeme stane i ustupi mjesto nečemu novome, ali isto tako postoji opcija u kojem novi partner može uložiti i pomoći u financiranju, izdavanju i svemu ostalom za iduće poglavlje Destiny sage. A opet, možda odluče potpuno samostalno izdati, što je također opcija.

Hoće li ovaj razvod teško pasti Activisionu? Prema nekim projekcijama odgovor je ne. Već se jasno dalo iščitati kako nisu zadovoljni s time koliko im Bungie donosi, te da su im prilično veliki trošak. Vrlo vjerojatno nas sutra čeka kratkotrajni pad dionica, i to čak ne nešto veliki, pošto je sve upućivalo kako će se ovo dogoditi.

Najsretniji bi trebali biti korisnici. Svi oni koji vole Destiny 2. Bilo je jasno kako Bungie želi puno više udovoljiti njima nego svom izdavaču, sada kada imaju slobodne ruke postoji itekako dobra šansa da to naprave. Ako ništa, budućnost nakon ovoga izgleda osjetno svijetlije.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.