Cities Skylines Snowfall

Volim snijeg. Gledati ga kako pada, gaziti po njemu dok još nije ugažen te ga slušati kako škripi, pa čak i čistiti – sve to volim. Ove zime ga u Zagrebu nije baš bilo, pao je jednom ‘pošteno’, a tjedan dana kasnije bio je zaboravljen kao i lanjski. Zato je Snowfall za Cities Skylines došao kao naručen. Kada ga već nema u mom gradu, neka ga barem bude u mom virtualnom. Trebam li čekati da se i on otopi?

Snježni dan doslovno i figurativno padne s neba, nepozvan i izgleda kao čudo. – Susan Orlean

Snowfall ekspanzija fokusirana je, kao što joj i sama riječ sugerira, na zimu i zimski period. Jedna od glavnih stvari je snijeg, moram reći kako izgleda prekrasno kada pada na grad i prima se na građevine u vašem gradu. Vidjeti ga na krovovima zgrada, u krošnjama drveća ili pak na cesti, pogotovo za vrijeme noći, je nešto što je svakako veliki dodatak za ovu igru i drago mi je što sam ga iskusio. Kada već govorimo o cestama na koje se prima, vrlo brzo ćete shvatiti kako to itekako utječe na promet te će vam biti potrebne ralice kako bi ih čistile za vrijeme mećave. To je još jedan dodatak koji mi se svidio.

Pad snijega znači i pad temperatura, što je još jedan novi parametar u igri. Kada su temperature ispod nule građani vašeg grada će trebati grijanje za što će vam biti potrebne toplane i cijevi kojima dovodite tu istu toplinu građanima. Prilično jednostavan i dobar koncept koji je lako primijeniti, samo pazite kako ćete trošiti više energije nego prije. Tu su još tramvaji, njih jako volim i bio sam izrazito ponosan na sebe kada sam postavio prvu tramvajsku liniju i nisam ubio promet, na to trebate paziti pošto ga je vrlo lako zagušiti nasumično postavljenim tramvajima. Tu su još dodatne zgrade kao klizališta, ring za hokej ili pak veliko božićno drvce te nekoliko novih politika. Sve to pridonosi zimskoj atmosferi, ali…

Cities Skylines Snowfall screenshot

…sve to možete napraviti na tri snježne mape koje su došle uz Snowfall. Na ostalim mapama nema snijega, samim time niti niskih temperatura, a staviti neku od novih građevina u već postojeći grad pomalo ubija pojam ekspanzije kada uz Workshop možete naći bilo što potpuno besplatno. A tu je onda jedan od najvećih problema, pokrenuti ekspanziju na postojeći grad moglo bi biti pogubno – zbog novih mehanika cijeli grad je u problemu, a može vam se dogoditi da suma novaca koju sada imate ne odgovara onoj koju ste imali prije.

Ima tu još problema, bilo bi zaista lijepo imati godišnja doba na pojedinim mapama. Ne treba biti nužno na svima, ako je mapa tropski otok s idejom gdje je stalno toplo slobodno neka tako ostane, baš kao što može biti i sa zimskim mapama. Ali imati grad koji vidi ljeto i zimu u rotaciji, baš kao što prošla ekspanziji uvela ciklus dana i noći, bilo bi sjajno. Time bi imali dojam nekog kontinentalnog grada u kojem niti sunce niti snijeg nisu strani pojam.

Problem svega ovoga je u cijeni – za 13 eura postoji mogućnost kako ćete se osjećati da ste dobili premalo za svoj novac. Ponajprije zato što će mnogima u glavi biti model koji Paradox Interactive ima u igrama kao CK2 – mnogo ekspanzija od kojih svaka donosi pomalo. Nitko ne zna hoće li Cities Skylines također krenuti tim putem. S jedne strane to osvježava igru i daje vam razloge kretati iz početka, a s druge strane to je udarac na vaš novčanik. Vaša angažiranost ovime ovisi s koje se strane spektra ove problematike nalazite.

Snowfall je možda malo ispod očekivanja, ali ja se neću puno žaliti. Volim snijeg, volim tramvaje i sve to mi je bilo dovoljno kako bih uživao u igri. Naglasak na meni. Rekao sam vam sve predosti i mane ove ekspanzije, najbolje poznajete sebe i znat ćete da li će vam se svidjeti ili ne. Ali je činjenica kako se Cities Skylines nastavlja razvijati.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.