Vijest da je Activision Blizzard odgodio Diablo 4 i Overwatch 2, dva veoma profilirana naslova, za najranije 2023. godinu, nekada bi bila dočekana s puno upitnika. Uz naglasak na nekada, danas je situacija mnogo drugačija, danas je ovaj potez u kategoriji očekivanog. No zašto je to tako?

Odgovor na to pitanje nije jasan, premda postoje razne indikacije koje daju neke odgovore. Jedna od stvari koji su sigurno imale utjecaj je odlazak ključnih ljudi s oba projekta. Jason Kaplan je otišao ranije u godini iz Overwatch tima, dok je Diablo tim puno više pogodila situacija koja uključuje tužbu zbog seksualno neprimjerenog ponašanja. Sve to upućuje na velike probleme unutar kompanije, gdje se stvari ruše jedna za drugom kao domine. Koliko su uistinu veliki to znaju samo oni koji su direktno u doticaju sa situacijom, to jest zaposlenici kompanije. Takva radna atmosfera sigurno nije dobra za kreiranje bilo kakvog sadržaja.

Tu je problematika vezana uz prethodne projekte. Warcraft 3 i Diablo 2 su klasici koji su ostavili ogroman trag na kompletnu industriju. Napraviti remaster istih je na prvu izgledalo kao laka lova. Koliko je moguće zeznuti to? Pa izgleda kako je veoma lako, kada su obje igre u svojim remaster izdanjima imali malo more problema. Do te mjere da je igra stara 20 godina imala manje problema na modernim sustavima nego njen remaster koji je za to prilagođen. Dodajte na to neke ne pretjerano popularne odluke vezane uz World of Warcraft, ili kako je prošla najava za Diablo Immortal, jasno vam kako je nekada pojam kvalitete došao pod upitnik. I došao je prilično opravdano, u čemu izdavač ima veliku dozu krivnje zbog stalnih rezanja troškova. Što uključuje i ljudstvo, ne možeš očekivati da ćeš zamijeniti nekoga s gomilom iskustva za nekoga tek sa sveučilišta i da projekt neće barem na kratko patiti. A to je modus operandi kojeg svi veliki izdavači imaju.

Vratimo se na Blizzcon 2018 kada je Diablo Immortal najavljen uz reakciju kojoj se kompanija nije nadala. Negativnoj reakciji. Ili se barem nije nadala toliko negativnoj. Možda će malo prigovarati, ali će zaboraviti. E pa nije se tako odigralo. Nakon toga je uslijedio pad dionica na jednu od najnižih točaka u (od danas gledano) proteklih pet godina. To sigurno nije oduševilo ulagače zato je kompanija odlučila kako idući Blizzcon mora biti jak. Tada su predstavili i potvrdili Diablo 4, Overwatch 2 i najnoviju ekspanziju za World of Warcraft – Shadowlands. Tu je napravljena iduća velika greška pošto su se trendovi u industriji promijenili i postalo je osjetno bolje najaviti igru svega par mjeseci prije izlaska nego par godina. Danas živimo u vremenu kada se sve vrlo brzo zaboravlja. Čekati nekoliko godina za igru će ili stvoriti prevelika lažna očekivanja, ili će se lagano zaboraviti na nju. Usput, trenutni Blizzcon je otkazan, što također govori o tome koiko imaju za pokazati na istom.

I tako se sada Overwatch 2 i Diablo 4 nalaze u situaciji gdje im je najraniji izlazak u 2023. godini. Što ne znači da će izaći te godine. Vrlo vjerojatno će ih kompanija htjeti rasporediti po fiskalnim mjesecim, usput tražeći najbolje vrijeme za maksimizirati prodaju. Sve to pod uvjetima u kojima neće biti novih problema i novih kašnjenja. Uz nestabilnu situaciju oko kompanije, to nije nešto na što bih se kladio.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.