Prije otprilike mjesec dana mogli ste besplatno ugrabiti Football Manager 2020 u sklopu Epicovog programa besplatnih naslova. Velika stvar na početku sezone, dok svi polako čekaju izlaske novih nogometnih naslova za tekuću sezonu. Bilo da govorimo FIFA, PES ili FM, digitalni nogomet ima svoju bazu poklonika. Prilično veliku bazu, što i ne čudi s obzirom na to da govorimo o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Svatko od nas ima priču kada i kako je ušao u vode digitalnog nogometa. Najčešće tu postoji i snažna navijačka podjela na FIFA vs PES rivalstvo. Koja je zadnjih godina sve manja zbog popularnosti koju je FIFA uspjela stvoriti. I prije nego krenete prigovarati, molim vas, pročitajte ponovo. Popularnost ne znači kvaliteta, sami izaberite što vam je kvalitetnije. Na kraju krajeva, to je stvar osobna odabira. Moje iskustvo sa ta dva serijala je novijeg datuma, pošto mi nije bilo zabavno igrati protiv računala (iako danas je), a igrati u društvu imalo je jedan socijalni problem. Taj problem je uvijek stvarao ‘Onaj Jedan Lik‘. Da, znate o kome govorim, i vi ste se sreli s njim. Koji je toliko bolji od svih prisutnih da čini igranje užasnim. Koji će vas ismijavati i probati omalovažiti tijekom igranja kako bi zadovoljio svoj ego. Koji će večer zabave pretvoriti u večer frustracije koju jedva čekate završiti.

To je razlog zašto sam više volio ono što danas poznajemo kao Football Manager. Kažem to zato što smo nekada igrali Championship Manager. Pogotovo popularnu sezonu 01/02, koju i danas možete igrati, među ostalim i s trenutnom bazom igrača. Nešto na čemu zajednica koja stoji iza ove igre godinama radi i održava ovu legendu na životu. Bilo je to neko drugačije vrijeme, premda je ideja bila ista. Voditi svoj nogometni klub, svoju momčad premda trofejima. Dovoditi igrače koji vama odgovaraju. Uz puno manje taktičkih opcija nego što ih danas imamo na raspolaganju, kada je igra postala više od same igre. Čak i alat za one u nogometnom svijetu kada traže igrače za svoj klub.

Kada kažem neko drugo vrijeme to je potpuna istina, vrijeme srednje škole, kada je bilo cool to igrati, i kada su mnogi to igrali. Dijelom i zato što se je imalo više slobodnog vremena nego danas. Vrijeme kada nisam imao novaca za kupovanje originala, nego sam kao i 99% tadašnje generacije sve piratizirao. Osuđujte koliko želite, ako baš želite, ali takvo je bilo vrijeme. Osim toga, ja sam u međuvremenu to nadoknadio kupivši nekoliko nastavaka serijala koje nisam ni pokrenuo. Bili su na popustu i mislio sam da bude – standardna priča.

Igranje ovih dana me vratilo u to vrijeme s manje briga. Uzeti klub, postaviti taktiku, kupovati igrače i probati ostvariti rezultat. U tili čas su prošle dvije sezone, a skupilo se dovoljno situacija da ispričam nekoliko ‘lovačkih priči’. I već čujem glas nekog starog gunđala koje lupa štapom po podu i govori da sve to treba razbiti kako bi svi trebali izaći van i napucavati loptu. Ovaj zadnji dio nije u krivu, to je uvijek dobra opcija, no nemojte podcijeniti čari digitalnog nogometa.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.