Krajem 1993. godine izašla je prva video igra koja je nosila FIFA naslov u svom imenu, uz EA Sports koji je bio izdavač. Skoro trideset godina kasnije govorimo o jednom od najprodavanijih serijala u povijesti video igri, s preko 300 milijuna prodanih primjeraka. Sukladno tome govorim i o najpopularnijoj sportskoj igri na svijetu. Digitalnoj verziji najvažnije sporedne stvari na svijetu. No danas govorim o onome što izgleda kao početak kraja jedne ere. O tektonskim promjenama koje izgleda dolaze.

FIFA 22 nedavno je izašla, no ovog puta glavna priča nije ništa vezano uz samu igru nego uz činjenicu kako ugovor oko licenciranja FIFA imena završava. Sve je izglednije kako dogodine nećemo imati FIFA igru nego EA Sports FC, što je trademark ime koje su registrirali. Iza svega, kao što obično i biva, stoji novac. Desetogodišnji ugovor kojeg su EA i FIFA imali završava iduće godine, navodno se zadnje dvije bezuspješno vode pregovori oko produljenja suradnje. To ne znači da do produljenja neće doći, samo da iz današnje perspektive izgleda malo vjerojatno.

Svaka strana tog dogovora ima neke svoje želje. EA bi htio iskoristiti tu licencu za malo više od video igri – za digitalne turnire i ponajprije za ulazak u blockchain teritorij uz stvari kao NFT. FIFA bi pak htjela to isto zadržati pod svojim okriljem, uz povećani iznos koji traži za produljenje ugovora. Preko milijardu dolara za period između dva Svjetska prvenstva. Zna FIFA kako je EA uz svoju digitalnu kockarnicu zaradio milijarde u tih deset godina. I zna kako bi htjeli nastaviti zarađivati milijarde, premda su ih sudovi diljem Europe počeli stopirati u tome. Na žalost, ne i onaj u Hrvatskoj, pošto je to kod nas još uvijek stran pojam i daleka budućnost, no o tome nekom drugom prilikom.

Sve to još uvijek izgleda kao daleka budućnost, pošto do nove igre ima oko godinu dana. Samo je pitanje tko tim raskidom dogovora profitira dugoročno, a tko kratkoročno. I tu slika postaje malo drugačija. Po mom skromnom mišljenju, EA je tu u velikoj prednosti. Oni imaju igru, spremnu za izlazak iduće godine pod drugim imenom. Da, bit će manje-više kompletno ista, vjerojatno će imati inicijalno manju prodaju pošto je FIFA brand kojeg svi prepoznaju. Što neće puno utjecati na one koji već igraju igru, pošto će se EA sigurno potruditi napraviti tranziciju na novi brand. Novi trademark je tu, ugovor sa FIFAPRO, organizacijom koja predstavlja igrače i dalje pravo na korištenje njihova izgleda u igri, je također tu. Za licenciranje lige nije potrebna FIFA, za reprezentacije mogu ići u dogovor direktno sa nacionalnim savezima ili kontinentalnim krovnim organizacijama. Doslovno su u poziciji gdje mogu napraviti sve po starom s relativnom malo prepreka.

FIFA s druge strane ima više problema. Podržavam ideju toga da ponude licencu na tržište, koja nije ekskluzivna, jer smatram da je konkurencija uvijek dobra. Pravi problem je pitanje – kome? Konami je jedini koji je konkurencija na tržištu, čiji eFootball je pokazao kako imaju jako puno problema, ponajprije financijskih. Nekako ne vjerujem da će imati za kupnju tako skupe licence za ime, kada imaju problem sa manjim lokalnim licencama, kao i sa ulaganjem u razvoj igre. 2k pada na pamet, pošto su oni na tržištu sportskih igri. Ili pak Ubisoft ili Activision koji bi možda htjeli ugrabiti dio kolača. Problem kod svih navedenih, kao i bilo kojeg drugog potencijalnog kupca, je taj što oni nemaju spremnu video igru. Što znači da će im trebati minimalno tri godine da proizvedu jednu.

To pak znači da nitko ne bi imao igru za Katar 2022, što vjerojatno nije nešto što FIFA želi. A kada smo već kod Katara, postoji problem percepcije. Ako pogledate unazad zadnjih deset godina vidjet ćete kako je FIFA video igra napravila više za širenje nogometa nego što je napravila nogometna organizacija. Video igra je donijela mnoge nove fanove koji su se uz nju upoznali sa sportom, pogotovo u SAD-u. Nogometna organizacija je u istom vremenu puno poznatija po tome što je njen predsjednik Sepp Blatter optužen za korupciju (kao i njegov prethodnik) ili pak o legalnosti domaćinstava Rusije i Katara. Tako da će biti i nekih minusa za povezivanje s njima.

Dugoročno bi FIFA mogla dobiti, premda je to prilično težak, možda čak i nemoguć zadatak. Prvo moraju naći izdavača koji želi napraviti igru. Zatim taj izdavač mora preživjeti par godina na tržištu, potencijalno i uz financijski minus na igri i uz sve popratne probleme, pošto je suludo očekivati da će im prva igra biti na razini konkurencije koja će tada iza sebe imati više od 30 godina iskustva. Mora proći kroz zid lojalnosti koju će igrači stvoriti (PES je zadnjih godina loš, no kod nas ima malo more ljudi koji nisu spremni dati šansu FIFA igrama zbog lojalnosti i predrasuda od prije 10 godina). U nekom trenu mora postati jaka konkurencija na tržištu, a u konačnici mora paziti da se ne dogodi isti scenarij kao i uz EA – ne trebamo vas u imenu.

Možda FIFA ima asa u rukavu za kojeg ja ne znam, no ovako na prvu, izgleda da su tražili previše te da će u konačnici ostati bez ičega.


One thought on “FIFA i EA u ratu licenciranja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.