battlefield-1-slika

Poznato je kako izdavači pokušavaju izbjeći izdavanje igri iz svog portfelja u sličnom vremenskom periodu. Nitko ne želi sam sebi stvarati konkurenciju. Upravo je to pitanje na koje EA ovih dana odgovara, ponajprije svojim dioničarima, vezano uz Battlefield 1 i Titanfall 2.

Vratimo se u prošlost, ne predugo, svega nekoliko mjeseci – točnije do lipnja 2016. godine kada smo imali E3. Onog trenutka kada je EA najavio datume izlazaka za te svoje dvije igre bilo je potpuno jasno koji im je plan. Staviti dvije FPS igre samo tjedan dana jednu od druge bila je jasna poruka – mi vjerujemo u svoje igre i ako planirate kupiti dvije FPS igre u razdoblju najveće gužve na tržištu (od kraja listopada pa sve do Božića), neka to budu naše dvije igre. Nisu spomenuli no bila je jasno vidljiva ideja kojom se cilja uzeti dio prodaje Call of Duty serijalu.

Bila je potpuno jasna i validna strategija. Bili se ja odlučio na nju? Gotovo sigurno ne, pogotovo kad bih vidio da su sve oči FPS zajednice uprte upravo u Battlefield 1. Da li ću reći kako je ta strategija promašaj? Ne bih išao niti toliko daleko, barem dok ne izađe ovogodišnji Call of Duty. Ako u konačnici uspiju uzeti dio prodaje CoD serijalu onda su uspjeli u zacrtanom, bez obzira na to što je Titanfall 2 žrtvovan.

Titanfall 2 slika

A žrtvovan je. Njegova prodaja je u prvom tjednu bila manja nego prodaja njegova prethodnika. I dok je prethodnik imao etiketu ‘nove igre od bivših autora Call of Duty serijala’, što je mnoge u startu zainteresiralo, dvojka je imala uspjeh prethodnika i jedno novi tržište. Originalni Titanfall nije izašao za PlayStation. S potpunim pravom se je mogla očekivati veća prodaja – glavni razlog što nije došla je Battlefield 1. Još uvijek sam osjećaja kako je i EA malo uhvaćen nespreman, kao da nisu očekivali tako dobar start za BF1. Podatak iz Britanije kaže kako je u prvom tjednu prodan u više primjeraka nego BF4 i BF Hardline zajedno. I dok će se nekima to činiti nestvarno, ako pogledate malo bolje vidjet ćete i razlog tome.

Prvi svjetski rat. Tri riječi koje su glavni razlog zašto je igra dobila toliko zanimanja javnosti. Vratimo se još jednom u prošlost – u vrijeme kada je izašao Call of Duty Modern Warfare. Njegova formula uspjeha nije bila je jednostavna – ljudima su dosadile WW2 igre pa je moderni FPS shooter dobio svu pažnju svijeta. Dodajte na to njegovu kvalitetu i uspjeh vam je zagarantiran. Od tada pa do danas industrija je napravila tranziciju. Svi su počeli raditi moderne FPS igre. U sadašnje vrijeme, pa onda u blisku budućnost, pa u malo dalju budućnost. Interes za takvim igrama polako je počeo opadati, počelo se tražiti nešto novo, a kada se no novo ponudi svi koji ostanu iza bi mogli imati problema. Titanfall 2, kao i nadolazeći CoD Infinite Warfare spadaju upravo u tu kategoriju. I to ne više modernih shootera, nego već futurističkih shootera.

Analize prodaje, marketinški trikovi i smicalice nisu ništa novo, štoviše, EA je napravio pravi debakl uz Battlefield 1 kada je htio lansirati #justWWIthings haštag što nije baš sjelo fanovima i za što su se u konačnici morali ispričati. Puno više se ulaže u to, često mazanje očiju potencijalnih kupaca, nego u to da svaki idući nastavak serijala bude kvalitetan i dovoljno različit da se kupci ne osjećaju kao da ponovo kupuju istu igru. Zato će, kakva god bude konačna prodaja svih ovih igri, Battlefield 1 biti pravi pobjednik ove borbe – svaka svježina uvijek je dobrodošla.

Call of Duty Infinite Warfare trailer screenshot


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.