Prošlog ponedjeljka Hearthstone je dobio svoju četvrtu ekspanziju u godinu i pol koliko je igra službeno u pogonu. The Grand Tournament donio je 132 karte i nastavio putanjom koju je do sada imao, zanimljiv sadržaj kojim se ispod tepiha guraju pravi problemi igre.

Konceptualno ideja je sjajna, uzeta je iz jednog od najboljih raidova World of Warcrafta (koji ju istu pak uzeo iz raznih mitologija, pogotovo arturijanske), a na svakom koraku vidjet ćete međusobne poveznice. No to nije neko veliko iznenađenje, na to smo već navikli i to s nestrpljenjem očekujemo. Bez imalo dvojbe će neke karte utjecati na metu same igre, dok će druge biti zaboravljene i prije nego su se pojavile.

Hearthstone Justicar TrueheartStigle su nam i dvije zanimljive mehanike, jedna od njih je taktički vrlo zanimljiva, dok se druga fokusira na nasumični faktor, nešto čega ionako imamo previše. Inspire koji koketira sa sposobnostima samih heroja je odlična ideja, neke karte imaju dodatni efekt nakon korištenja sposobnosti heroja, dok neke utječu na njih, recimo Justicar Trueheart pojačava tu sposobnost. Čini mi se kako je ovo samo početak i da će prave ‘Inspire’ stvari doći u budućim ekspanzijama.

Nasuprot njemu je mehanika koja daje kartama bonus ako nasumično okrenuta karta u vašem decku košta više od one u protivničkom. Premda ta mehanika izgleda i funkcionira prilično zabavno, oslanjati se na nju je previše… pa… nasumično i ne vjerujem kako će biti nešto korištena u kompetitivnoj sceni. Uz te dvije mehanike bit će dugoročno zanimljivo vidjeti koliko će biti interakcije s drugim kartama, ali ću reći kako je mali promašaj što (barem privremeno) nisu dodali mod u kojem se mogu igrati deckovi samo s kartama iz ove ekspanzije. To bi svakako pomoglo onim igračima koji su se tek sada priključili igri, pošto danas početi nije baš najsretnija stvar na svijetu.

Najveći problem ovakvih ekspanzija je novo stvaranje diskrepance između onih koji plaćaju pravim novcima i onih koji igraju u free-to-play modelu. Praktički vas igra traži kupovanje kako bi ostali kompetitivni, al to je već odavno poznato. Hearthstone ima taj poslovni model i ako vam se on ne sviđa, onda to nije igra za vas, ne može se tu puno napraviti.

The Grand Tournament dostavio je nešto malo kako bi ljudi dalje igrali i kupovali, no ništa zbog čega bi trebali se vratiti igri, ili je početi igrati od nule. Modova je premalo, karata postaje previše, pogotovo zato što one koje se stalno koristi ne modificiraju, a s obzirom na to kako je digitalna igra mogli bi bez problema puno češće. A da ne kažem kako su za ekspanziju koja u naslovu nosi riječ turnir mogli dodati i mod za turnirska natjecanja. Konačni dojam je dobra ideja s puno propuštenih prilika. Šteta, zbilja šteta.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.