Kada je 2017. godine Studio Wildcard izdao svoju prvu igru – Ark: Survival Evolved – napravili su ono što skoro svaki studio želi. Izdati igru koja je hit, koja će postati serijal i koja će im prehranjivati obitelji bez da puno razmišljaju kako će financirati idući projekt. I dok sve to još uvijek stoji, sve što je studio najavio za budućnost svojih igri podiglo je mnogo obrva unutar Ark zajednice. Puno više negativnih nego pozitivnih.

Vratimo se na kratko u 2020. godinu kada su najavili Ark 2 uz trailer u kojem je Vin Diesel imao ulogu. Tada je trailer kazao kako ćemo igru dobiti 2023. godine. Tada je bilo pitanje zašto tako rano najavljuju igru, nešto što se pokazuje sve gorom odlukom unutar industrije. Nestane sve očekivanje za igru od dana najave do dana izlaska. Najnovija vijest pak kaže da igru nećemo dobiti ove godine, nego tek krajem iduće. To je 18 dodatnih mjeseci rada na njoj, uz informaciju kako nećemo ni vidjeti išta od nje. Niti neki novi video, čak niti screenshot.

18 mjeseci je puno vremena za razvoj, što nije pretjerano čudno kada se studio odlučio za Unreal Engine 5, to jest na 5.1 koji je nedavno izašao. To će donijeti puno grafičkih mogućnosti, ali i problema jer je to još uvijek novi engine kojeg dovoljan broj ljudi još ne poznaje. Ta odgoda je nešto normalno i to nije ono što je diglo prašinu. To je napravila najava nove igre – Ark: Survival Evolved. Što je to točno? Riječ je o remaster verziji igre koja bi trebala doći oko kolovoza ove godine.

I tu nastaju problemi. Zato što je ideja ugasiti originalnu igru godinu dana prije nego što dođe nastavak. Zamijeniti je remasteriranom verzijom u Unreal 5 enginu, koju ćete morati ponovo kupiti, krenuti s progresom od nule. I to će sve biti aktivno do izlaska nastavka. Zašto ovo nije tretirano kao next-gen upgrade, koji bi došao besplatno zajednici? Vrlo vjerojatno zbog određenih tehnoloških limitacija. Drugo razmišljanje ide ka tome da postoje financijski problemi zbog kojih tim traži dodatne novce kako bi završio odgođeni Ark 2.

Jedina Ark 2 slika za ovu godinu.

Pitanje cijene je isto škakljivo. Cijena PC i Xbox verzije će biti stavljena na 49,99 dolara (vjerojatno i toliko eura u Europi) te će osim bazne igre donijeti i Ark 2, jednom kada izađe. PlayStation verzija će koštati 10 dolara manje, ali ona neće dolazi s Ark 2 jer isti ne dolazi na tu platformu. Uz dva DLCA koji će koštati 19,99 dolara svaki. Tu dolazi i mnogo dodataka, o kojima možete pročitati u službenoj objavi. No ostaje činjenica kako sve ovi ne izgleda kao najbolji potez kojeg je kompanija mogla napraviti.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.