15. veljače izlazi Metro Exodus, i umjesto da ovih dana pričamo kako je to igra koja ima itekako puno potencijala, glavna tema je prilično kontroverzna odluka u kojem se kompanija iza igre vezala na godinu dana ekskluzivnosti PC verzije za Epic Games Store.

I da, Metro Exodus izgleda zaista odlično, svaki novi video pokazuje neke nove stvari koje igra skriva. Izgleda kako je 4A Games napravio veliki iskorak u odnosu na prethodne dvije igre u serijalu, pogotovo na grafičkom aspektu. No ništa od toga nije u centru pozornosti, u centru je spomenuta odluka koja pokazuje kako nije svaki publicitet dobar publicitet, onaj negativan može zbilja biti, kao što riječ to kaže – negativan.

Iza odluke stoji Koch Media, a ne Deep Silver koji je izdavač, a odluka je prilično suluda iz nekoliko razloga. Prvi od tih je to što je najava došla svega dva tjedna prije izlaska igre. Druga stvar je ta što je igra već dulje vrijeme bila dostupna za kupiti putem Steam digitalne platforme, što znači kako će izdavač morati podržati sve pre-ordere koji su napravljeni tamo, te će morati dostaviti sve Season Pass opcije za one koji su se na to odlučili (no što je s onima koji se još nisu, no mislili su?) – i sve to za platformu na kojoj neće moći kupiti igru narednih godinu dana. Da, Metro Exodus će doći na Steam nakon godinu dana koliko traje ekskluzivni ugovor. I sve to se spojilo u jednu veliku lavinu koja bi mnogima mogla naštetiti. Nitko neće gledati što će Epic Games Store tražiti za igru manje nego što je tražio Steam, štoviše, i to se uzima kao zlo pošto će na kraju najviše platiti oni koji su od prvog dana podržali igru svojim novcem. Njima je ovo jedan lijepi šamar – hvala što ste nas podržali, ali sada ćemo smanjiti cijenu igre za sve one koji će u idućih par dana kupiti.

Sve će to naštetiti gotovo svima. Prvo, postoji dobrana bojazan kako će Metro Exodus sada imati manju prodaju nego što bi je imao ovim dogovorom, riječ bojkot se često koristi, no mogli bi ga vidjeti u nekoj mjeri. To znači kako bi usprkos boljoj raspodjeli sredstava od prodaje mogli imati manju zaradu. Iduće stvar je vezana za Epic Games Store, mnogima se ne sviđa taj njihov agresivni marketing s potpisivanjem ekskluzivnosti zato što oduzima igračima odabir gdje će igrati igru koja ih zanima. Pogotovo ako im je ponuđeni izbor nasilno oduzet, kao što je u ovom slučaju. Ako se takav trend nastavi ljudi će gledati na Epic Games Store kao negativca. A Steam? Oni su izgubili jedan od većih PC naslova ove godine – do te mjere da su se po prvi puta oglasili i jasno pokazali kako us u defanzivi. Što bi dugoročno moglo donijeti promjenu poslovanja, to jest manji postotak kojeg uzimaju od svake prodaje.

A mi igrači? Trenutno smo okupirani filozofiranjem oko ovoga, i to sa potpunim pravom, pošto je važno kontrolirati sve češće ispade u industriji. Ovime smo izgubili izbor, a mogli smo ga imati. Hoćete li Steam verziju ili jeftinu Epic Store Games verziju? Nekome je važno imati cloud sejvove, achievemente, pričati s prijateljima dok igraju, što Epic još nije stigao implementirati u svoju igru. Mogućnost izbora je uvijek dobra stvar. Metro Exodus je sam sebi pucao u nogu prije izlaska, što je šteta, pošto su pametnim marketingom mogli povećati interes za igrom. Ovako su samo razljutili fanove.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.