The International 2015

Pet godina Dota 2 igrači imali su priliku gledati sjajne poteze na godišnjem The International natjecanju kada se crème de la crème igre skupi na jednom mjestu kako bi pokazali tko je trenutno najbolji uz šansu za besmrtnost.

I skupit će se dogodine, a ja imam samo jednu jedinu želju. Prestanite lutati, profesionalizirajte sistem natjecanja kako bi ga mogli gledati i oni koji nisu nužno ljubitelji igre – približite ga široj publici. To je glavni razlog zašto sam ove godine odgledao samo finale, tempo kojeg su postavili mi nikako nije omogućio odgledati svaku partiju, a htio samo. Ako može svjetsko nogometno prvenstvo, može i Dota 2. League of Legends je lani pokazao kako taj format može sjajno funkcionirati.

Prvo što bih htio maknuti je Wild Card turnir. Shvaćam kao on ima neku simboliku, ali puno draže mi je vidjeti završni turnir na kojem barem mjesec dana ranije znam sve sudionike, skupine, tko će ići na koga u ždrijebu i slične sitnice. Ili ako već imate taj turnir, neka on bude mjesec dana ranije, nikako na samom turniru. Isto tako, rado bih izbacio pozivnice timovima, jedini koji u mom bi ikada imao pravo na to je branitelj naslova, pošto nema domaćina. Točno bi se trebalo znati kako se dolazi na The International, tako se izbjegavaju sve moguće malverzacije s pozivnicama. Ne kažem ja da ih ima, samo kažem da ih ovako neće biti.

Iduća stvar je grupna faza. Imate 16 timova i vi stavite dvije grupe po osam gdje svatko igra sa svakim umjesto da imamo četiri skupine po četiri gdje dva direktno prolaze dalje, a dva ispadaju? Na taj način bi svaka partija bila od životne važnosti, nema ‘čak i ako ne budem u prva četiri skupine prolazim dalje težim putem’. Čak imate i sistem u slučaju jednakog skora u skupini – možete nagraditi tim koji je imao više killova, ili onaj koji je u kraćem vremenu završio svoje partije. Da ne govorim kako bi se na taj način mogle odgledati sve partije u skupini, ne samo poneke pošto su sve u isto vrijeme. Ovogodišnji International imao je 112 partija grupne faze, sistemom kojeg ja predlažem imao bi 48.
Dota 2 The International 2015 dvorana
Doigravanje treba biti važno. Doigravanje nikada ne bi smjelo biti takvo da svi idu u njega nakon grupne faze. Ili odmah krenite s doigravanjem (kao tenis) ili ih malo po malo izbacujte. Za timske sportove / natjecanja ovaj drugi sistem puno bolje funkcionira, baš kao što puno bolje funkcionira standardno doigravanje od sistema dvostruke eliminacije. Probajte svom roditelju objasniti taj sistem pa ćete vidjeti koliko ga ljudi ne razumije. Ne kažem da sam protivnik sistema dvostruke eliminacije, samo smatram kako način na koji ga Dota 2 postavlja ima jednu veliku manu – u finalu kažnjava onoga tko je došao iz pobjedničkog dijela.

Najveći turnir fighting igri EVO ima takav sistem i tamo savršeno funkcionira zato što u velikom finalu pobjednik ima pravo na grešku. I on ima pravo jednom biti izbačen, što nazivaju resetom bracketa. U slučaju da onaj iz pobjedničkog dijela dobije turnir je gotov, u slučaju da izgubi ispada u gubitnički dio ždrijeba i ima pravo na još jedan best of 5 set. Zašto tamo funkcionira, a ovdje ne? Zbog trajanja – tamo je best of 5 oko dvadesetak minuta, ovdje je potencijalnih pet sati. Smatram kako svi u turniru moraju imati jednake uvijete, ako su svi imali pravo na jedan kiks, bilo da je slab rezultat u skupini ili poraz u pobjedničkom dijelu ždrijeba, zašto ga onda u velikom finalu onaj koji je kroz sve prošao bez poraza nema? To nije pošteno i takvo što treba izbaciti iz svih turnira koji nemaju bracket reset, a najbolji način za to je izbacivanje sistema dvostruke eliminacije.

A onda i završna činjenica da finale nije jedini događaj tog dana. Štoviše, jedan tim mora igrati partiju za ulazak u finale. Jednom će im to dati momentum, drugi puta će ih to psihički iscrpiti i opet će ostaviti utjecaj na finale. Kako bi se sve to napravilo potrebno je produljiti trajanje samog turnira, ne brinite Valve ima dovoljno novaca za napraviti to. To neće smanjiti uzbuđenje, štoviše, povećat će ga – dat će nam par dana za razgovor o samom finalu. A ta pauza nije tu samo zbog igrača nego i zbog nas publike. I nama treba odmor, imamo i mi svoje obaveze i ne možemo odvojiti pet dana svog života da bi od jutra do sutra gledali Dotu. To jest, mogu neki, ne svi.

Smanjiti broj partija, produljiti trajanje turnira i napraviti veći spektakl u kojem je svaka partija od životne važnosti. To je smjer kojim su svi sportovi krenuli, to je smjer kojim su krenuli League of Legends, Starcraft II i još neki eSportovi. Dota 2 ne treba biti posebna, treba modernizirati pristup kako bi proširila utjecaj. Takvim kompromisom neće izgubiti ništa, a dobit će puno. Nadam se da je pet godina lutanja bilo dosta.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.