Od dana kada je Sid Meier’s Civilization 6 prikazao svoj prvi video bilo je jako puno komentara vezanih uz grafiku. Neovisno sviđa li se ona vama ili ne, komentari su govorili kako se mnogo toga podređuje kako bi igra došla na mobilne uređaje. I eto nas, skoro dvije godine nakon toga, i to je postalo prilično jasna i važna tema.

Nedavno je Nintendo najavio kako Civilization 6 dolazi na Switch, a sada je igra došla na određene iOS uređaje. I dok je PC verzija već dobila ekspanziju, ove dvije verzije neće imati sve što je do sada izašlo. Switch će imati baznu igru i četiri DLCa, sve to upakirano u punu cijenu nove igre, bez obzira što je ostati uskraćeni za jednu novu ekspanziju. No nije ništa novo u onome što su počeli nazivati Nintendo porez, gdje plaćate punu cijenu samo zato što dolazi na njihovu platformu.

iOS će pak imati malo drugačiji model. On kaže kako je igra besplatna, barem službeno. I to je točno, prvih 60 krugova možete odigrati besplatno, a onda morate platiti otključavanje ostatka. Trenutna cijena je 199,99 kn, premda kažu da je to sa 60% popusta. Što znači kako ćete i ovdje morati platiti punu cijenu za igru, kada za desetak dana popust prestane biti aktivan. A onda je tu još dodatno plaćanje za svaki pojedini DLC. Drugim riječima, model plaćanja kojeg je PC verzija imala prije dvije godine.

I dok ništa od ovoga ne čudi, čuđenje treba ići u smjeru da su prilikom cijelog procesa preskočene PS4 i Xbox One konzole. Nedvojbeno jači uređaji nego što je Switch, koji također imaju i veću bazu korisnika, pogotovo PlayStation 4 koji je tu u sjajnoj poziciji. Interes vjerojatno postoji, ja sam prvi koji bih bez imalo razmišljanja igrao Civilization 6 na PlayStationu 4, iako imamo PC verziju sa svime osim dva DLCa (nepravda koju ću ubrzo ispraviti). Neki će možda kazati kako je puno lakše napraviti kontrole igre ovakvog tipa za touch ekran. I vjerojatno imaju pravo, ako zanemarimo činjenicu kako se sve Switch igre mogu igrati i na telki, što znači kako moraju imati shemu za kontroler. Jednu koju je prilično lako iskoristiti za spomenute platforme?

Propuštaju li prodaju ili smatraju kako ne bi imali (dovoljno) zarade? Port koji je teži nego izgleda? Ili će tek doći na PS4 i Xbox One? Ili nešto sasvim deseto? Odgovora nemam. No, za sada, moj primarni izbor će i dalje biti PC verzija koja nudi puno više za manje novaca. Od ekspanzije i DLCa, pa sve do workshop integracije.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.