Noćas po našem vremenu saznali smo koje će igre dobiti svijetla pozornice na ovogodišnjem izdanju prestižnog EVO turnira. Glavna tema nakon objave nije bila o devet igra koje će biti, nego o jednoj koja neće…

Prvo ćemo proći kroz one koje su tu, a njih predvodi, a tko drugi nego Street Fighter V: Arcade Edition – serijal koji je već godinama završni akt EVO turnira uvijek dolazi sa najnovijom inačicom, pa će tako biti i ovaj put. Odmah nakon njega je Dragon Ball FighterZ, koji je prošle godine bio turnir s najviše prijava i za kojeg je bilo očekivan povratak. Tekken 7 je tu kako bi predstavljao dugogodišnji serijal, koji također svake godine ima dosta prijava.

BlazBlue: Cross Tag Battle i Under Night In-Birth Exe:Late[st] su tu kako bi donijeli dozu japanskih (stavite to pod velike navodnike, pošto su i neke druge igre na listi iz Japana, samo ove imaju prvenstveno japansku publiku i jaki anime izgled) fighting igri. Zatim je tu Super Smash Bros. Ultimate, kao najnovija inačica Super Smash serijala, no o njemu malo više kasnije.

SoulCalibur VI je tu kao nova fighting igra, koja je često bila dio EVO turnira, no kako već nekoliko godina nije bilo novog nastavka, tako nije bila niti dio glavnog programa. Taj dio je važno za naglasiti, pošto mnoge manje igre imaju svoje turnire tijekom tri dana održavanja EVO turnira. Samo ovih devet su one koje su na glavnom programu, koje možete gledati na službenom streamu, i za koje se u konačnici dodjeljuju nagrade.

Listu glavnih devet završavaju Mortal Kombat 11 i Samurai Shodown. Zajedničko im je to što nisu još izašle. I dok se otprilike zna kako će MK scena izgledati, Samurai Shodown treba izaći tek na ljeto, što znači kako će biti prilično kratak period za masterirati igru, što može dovesti do vrlo zanimljivog turnira gdje meta još nije toliko poznata i ustaljena (a može dovesti i do prilično jednosmjerno gdje je jedan igrač našao nešto što je toliko dominantno pa da ga nitko ne može zaustaviti).

I sada dolazim na dio ‘onog čega nema’, a to je Super Smash Bros. Melee. Nakon zadnjih par godina, kada su bili dio glavnog programa, i često jedan od popularnijih turnira, polako dolazi kraj za igru koja je nastala 2001. godine za GameCube. Zadnjih godina je turnir pružio puno toga zanimljivog, premda će zvučati čudno – svi koji su trebali osvojiti titulu su je i osvojili, a tu je problem popularnosti. Igra nije baš lako nalazila nove igrače, iz prilično očiglednih razloga, a stvarala je i logistički problem igranja na CRT televizorima.

Po svemu sudeći, na način koji su oprostili od nje, izgleda kako je ovo konačni kraj za Melee scenu. Koja će i dalje nastaviti postojati, pošto i dalje imaju angažmane na prilično jakim turnirima, no polako se otvara pitanje koje glasi ‘koliko dugo’. Mnogi od tih igrača nisu prešli na novije verzije Super Smash naslova, zato što je sam Nintendo tu igru smatrao preteškom te je prilikom kreacija nastavaka imao drugačiju filozofiju dizajna. Druga strana će kazati da je baš zbog toga igra toliko popularna, pošto je davala puno više prostora vještini da dođe do izražaja.

Kako god bilo, EVO nastavlja dalje, a jedino što mi još ostaje je kazati kako je na rasporedu od 2. do 4. kolovoza. Čeka nas još jedna godina, ipak, EVO je ljubav.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.