Ja sam protiv NFT-ova u igrama. Eto, kazao sam to. Nije da je to bila nekakva tajna, nije čak niti nepopularno mišljenje, samo sam htio to kazati kako bi se znalo za budućnost.

Neću vam objašnjavati što je NFT, informacije o tome su dostupne i sami se možete informirati. Ovdje ću govoriti o lažnom narativu kojeg ste zadnjih dana mogli slušati gotovo iz svih smjerova i od skoro svih velikih izdavača. Narativ koji kaže kako je NFT budućnost industrije video igri. Bez da je i jedan izdavač kazao točno na koji način je to budućnosti i što ćemo imati s time, a do sada nismo imali. Točan odgovor je ništa, zato što poanta toga nije generiranje sadržaja nego generiranje profita.

Kada slušate o tome što NFT donosi često se govori o skinovima koji će biti vaše personalizirano vlasništvo. Kojeg kada poželite možete prodati, te je broj takvih predmeta limitiran ili jedinstven. I zašto nam točno treba NFT? Team Fortress 2, a nešto kasnije i Dota 2 još uvijek imaju sisteme u kojima možeš kupovati, prodavati i mijenjati predmete iz tih igri. Gdje Valve uzima postotak, gdje kreator dobiva postotak, bez da to prolazi kroz sistem kriptovalutnog poslovanja. Jedina razlika je ta što je taj kredit bio dostupan samo na Steamu, ali i to se da modificirati. Kao što je Diablo 3 napravio uz svoju aukciju za prave novce, prije nego su ukinuli istu. I NFT nije bio potreban niti u jednom od tih slučajeva. Sve se ovo može napraviti bez toga.

NFT je nova stvar i svi sada žele skočiti na to. I da se razumijemo, nisam ja protiv novih stvari. U kriptovalute sam ušao prije mnogih ljudi, dok se još u medijima nije pisalo o tome. Problem kojeg ja imam sa time je sama koncepcija iz dva aspekta. Prvi je taj kolekcionarski aspekt baziran po tržištu umjetnina. To je nešto što mi se nikada nije sviđalo, niti će mi se ikad sviđati. Drugi je iz aspekta posjedovanja nečega digitalnoga čemu si mogu postupiti. Ne vidim smisao toga. Recimo da ja sada odlučim prodati samo URL na kojoj je ovaj tekst, iako i dalje svi mogu doći do njega. A takve gluposti se događaju, kao prodaja prvog tweeta. Koji je i daje svima dostupan da bi ga vidjeli. Ako ga želim, mogu ga isprintati i držati na zidu.

Ne želim niti ulaziti u to koliko je NFT siva zona i koliko prostora ostaje za pranje novaca, utaju poreza, prevare i slične radnje. I ostat će još neko vrijeme pošto je opće poznato kako se zakoni za bilo što moderno donose sa puno previše zakašnjenja. A još kao šlag na tortu je tu štetnost na okoliš koju NFT i sve iz sistema kriptovaluti stvaru.

Tome nije mjesto u video igrama. Sve se može bez toga, no Ubisoft je već najavio kako ulazi u to. Dok svi ostali čekaju i traže načine kako. Valve je pak odlučio kako igre s takvim sadržajem neće biti dio njihove platforme. I iskreno se nadam kako će igrači diljem svijeta odlučiti da ne žele takve igre u svojim kolekcijama.


One thought on “Ne želim NFT u video igrama!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.