Prije malo više od godinu i pol dana pisao sam o tome kako su EA i FIFA ušli u rat licenciranja, nešto zbog čega je EA u konačnici odlučio maknuti FIFA iz naslova njihove nogometne simulacije. Potvrda da će se zvati EA Sports FC je došla lani, a prije koji dan smo dobili logo i najavu kako ćemo više vidjeti u srpnju. I dok se čeka to pravo predstavljanje, evo neki moji pogledi na to što možemo očekivati.

Ime

Riješimo se slona u sobi. EA Sports FC je užasno ime! Mislim da se je tu moglo bolje, čak i ako nije zvučno na prvu ruku, postalo bi u nekom periodu. Ovo ime će se ustaliti, nema neke prevelike sumnje u to, no zapitam se koja su sve odbacili ako je ovo bilo ono s kojim su na kraju otišli. Čak bi i neko generično ala EA Football bilo bolja opcija, no valjda su se bojali da ne krene soccer ili football priča, iako ista postoji samo u jednoj državi. Hoće li to ime imati nekog utjecaja? U startu hoće. FIFA je brand koji je tu preko 30 godina te će vjerojatno gubitak tog branda utjecati na percepciju, a u konačnici i na prodaju. Puno? Vjerojatno ne pretjerano, ali sigurno će tranzicija postojati. S druge strane, odmak od FIFA branda donosi i odmicanje od afera koje u istoimenoj organizaciji nisu nepoznanica.

Razvoj

Važna stvar za ovu godinu će biti u tome kako će EA Sports FC biti predstavljen. FIFA igre su iz godine u godinu jako slične jedna drugoj, gdje svakih nekoliko godina imamo neki pravi pomak, neku veću novu ideju, ili redizajn neke mehanike, koju žele implementirati. Prava razlika u količini pomaka je puno vidljivija kada uzmete igre u razmaku pet godina. Moje razmišljanje ide ka tome da su sve ideje koje su imali za razvoj sačuvali za ovaj izlazak. Rebranding popratiti s tim idućim razvojnim korakom, kompletno ući u novu eru. Zadržati ideju da je to ista igra, da je kontinuitet, ali pokazati kako je vrijeme za nešto novo. Uz trokutasti dizajn loga očekujem da će igra imati kompletno novi vizualni identitet sučelja, također baziran na trokutima. U konačnici, mnogo od toga će biti sitnice, no dovoljno velike da čine odmah. Da čine razliku.

Licence

Po pitanju licenciranja su stvari manje-više jasne. Igra će imati skoro sve što i prije. Jedino što neće imati su stvari pod FIFA licencom, ala svjetsko prvenstvo. No za ostalo im ne treba. S igračima može dogovarati preko FIFAPRO, s klubovima te njihovim ligama, kao i sa nogometnim savezima mogu direktno. Tako već znamo da će Dinamo i Hajduk biti u igri, iako HNL (za sada) neće. Šteta za ovo potonje, uz nadu da ćemo ubrzo imati i to dostupno. Štoviše, ne bi me čudilo da kroz idućih par godina dobijemo neke dodatne licence koje do sada nisu bile dostupne. Osim što to može biti dio agresivnog marketinga, mogu iskoristiti novac koji više ne plaćaju za licenciranje FIFA imena.

Novac

Štogod odlučili u ovim ranije navedenim aspektima, jedna stvar je sigurna – FUT će biti kompletni fokus igre. FUT generira ogromne svote novaca te će sigurno biti centralna figura. Zanemarite karijere ili neke druge modove. Napravit će nešto u njima s vremena na vrijeme kako bi ih držali na životu, ali ako ne generiraju dodatan prihod, nisu važni. Jedina iznimka tu je Volta gdje mogu prodavati kozmetiku. Baš kao što sam i ja odustao od ideje da će FIFA imati priče nakon što je završila Alex Hunter saga. FUT će biti fokus, a lako moguće da je NFT već u planu za igru. Možda ne od starta, zato što je veliki otpor prema njemu u svijetu pošto se misli da je prevara (što po mom mišljanju i je). No baš su NFT ideje jedan od razloga zašto je EA i FIFA ljubav pukla. Prilično je bilo jasno da i jedni i drugi gledaju kako da NFT iskoriste za povećavanje vlastite zarade. Ako mislite da su kompanije od toga odustale, mislim da se opako varate. Ako može Sorare…

EA Sports FC u biti nije ništa novo, a zbilja očekujem da će ga upakirati u sjajni celofan kako bi izgledao novo kada izađe.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.