Tokyo Game Show je zadnja stanica svetog trojstva gejming konvencija (druge dvije su E3 i Gamescom), potpuno drugačija od svega što svijet video igri pruža. Nama zapadnjacima ovo je prilično drugačija konvencija, ona u kojoj vidimo na desetke igri koje će ili kasniti na zapadu ili uopće neće izaći. Premda je riječ o međunarodnoj konvenciji, zbog novinara iz cijelog svijeta, kompletan naglasak je na tržištu zemlje izlazećeg sunca. Na JRPGovima i igrama s velikim japanskim naglaskom.

I to morate imati na umu kada je Tokyo Game Show u pitanju. Ujedno i glavni razlog zašto je teško suditi konferenciju koju je Sony jutros imao. Kako se veseliti igrama koje nisu za naše tržište? Pogotovo kada je razlika u kulturi vidljiva na svakom koraku? To mi je bio glavni problem prilikom gledanja. Vidjeti zanimljivu ideju, a nešto kasnije saznati kako ona neće izaći van Japana. Nije to baš dobar osjećaj.

Gravity Rush

Usprkos tome vidio sam stvari koje su me zainteresirale i kojima se jako veselim. Bez imalo razmišljanja ću kazati kako je Gravity Rush ukrao show. Prvo su najavili port PS Vita verzije igre na PlayStation 4 koja će nam doći početkom iduće godine, a onda su najavili ekskluzivno za PlayStation 4 Gravity Rush 2. Bio sam prilično sretan tom najavom, nikada to nije bila najbolja igra na tržištu, al mi je ostala u vrlo lijepom sjećanju.

Bloodborne je došao s najavom velikog DLCa, jako mi se svidio koncept samurajske igre Nioh koju potpisuje Koei Tecmo – igre koja je svojedobno bila u izradi za PlayStation 3 i ima glavnog lika koji jako podsjeća na Geralta iz Witchera. Čuli smo najavu pada cijene PlayStation 4 konzole u Japanu i sada s nestrpljenjem čekamo hoće li se isto dogoditi i kod nas u Europi, a Sony Morphues je postao Sony VR. Očigledno svaka VR tehnologija mora imati VR u imenu kako bi ljudi znali o čemu je riječ, nekako nepotreban potez.

Neke igre dobile su svega nekoliko sekundi, Sony je pokazao kako će one biti na njihovoj platformi (što nije pretjerano čudno pošto je Microsoftov Xbox One u Japanu irelevantan), a za očekivati je kako ćemo do kraja tjedan vidjeti nešto više o njima. Meni je za oko zapeo King of Fighters XIV (14 za vas koji ste sjedili na ušima kada su se učili rimski brojevi).

Možda bih trebao govoriti o stvarima kojih nije bilo? Last Guardian je komotno mogao biti pokazan uz najavu datuma izlaska, TGS je sjajno mjesto za to. Bilo bi lijepo vidjeti nešto u Final Fanatsyu XIV ili VII u onoj novoj verziji kakogod li je zovu. No ništa od toga se nije dogodilo. Nije bilo niti dragulja koji bi trebao doći ekskluzivno na PS4 krajem godine – Persona 5. I gdje je ono što svi (pod svi mislim ja) žele kao što je Ni No Kuni 2?

Imam osjećaj kako je Sony propustio dobru priliku da pokaže više igri japanskog štiha koje i Japan i zapad obožavaju. Ne mogu reći da li to mišljenje imaju gejmeri u Japanu kojima je (ponavljam) ova konferencija bila namijenjena.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.