Prije godinu dana dobili smo Pokomon Go. Mobilnu igru koju je prije godinu dana izdao Niantic. Kompanija je u kratkom roku stvorila nevjerojatni socijalni fenomen i jednu od najviralnijih igri u povijesti. Tko nije htio loviti Pokemone? A uz virtualnu augmentaciju dobili su priliku. Mnogi su se pokrenuli po okolici i krenuli istraživati kako bi saznali koji Pokemoni obitavaju u blizini, kako bi ih u konačnici ulovili.

No, prilično očekivano, svemu tome je brzo došao kraj. Kao i mnogim viralnim stvarima – brzo umiru. Razlog zašto je Pokemon Go tako brzo nestao je isto tako prilično jednostavan za shvatiti – igra nije imala gameplay. Što ste konkretno mogli raditi u njoj osim loviti Pokemone? A kada ih sve ulovite, što onda? Ipak, usprkos svemu tome, igra nikada nije prestala dobivati medijsku pozornost. I to je ono što me polako smeta.

Volim Pokemone, još uvijek se nadam kako će Nintendo napraviti ogroman (MMO)RPG i oduševiti sve generacije igrača. No Go nije donio apsolutno ništa uzbudljivo što bi me natjeralo da igram ovu išta dulje od pola dana. Posve mi je jasno zašto je bila medijska pompa oko nje kada je izašla, no postavljam si pitanje zašto mnoge gaming publikacije i dalje pišu o svakoj gluposti koja se dogodi? Jel zbilja pretjerano važno što će se dogoditi onima koji varaju, ili pak kako su dva igrača sama porazila i ulovima Moltresa? Razlog je prilično jednostavan – klikovi.

Probajte sagledati situaciju iz drugog kuta. Koliko je igri sličnog ili mrvicu boljeg gameplaya dobilo toliko medijskog prostora? Jako malo, ako uopće. Tržište je prezasićeno, puno bolje igre znaju proći ispod radara koliko je teško (nemoguće) sve pratiti. Osim toga o mobilnim igrama velike publikacije i ne pišu, o njima ćete naći informacije na za to specijaliziranim stranicama. Pokemon Go je bio iznimka, i još uvijek je. Pogledajte koliko zaista kvalitetnih igri koje redovito dobivaju nadogradnje bivaju popraćene – često i to puno manje nego Pokemon Go. Naprosto ga mediji guraju. Sve zbog klikova.

Jesu li toliko gurali prethodnu igru koju je Niantic napravio? Nisu, velika je mogućnost da ni dan danas niste čuli za njihove ranije projekte. Štoviše, mnogi misle kako Nintendo potpisuje Go. Treba li pratiti igru koja je u godinu dana skupila 750 milijuna downloada (a brojka mjesečnih igrača je manja od desetine toga) pratiti? Treba, ali ne treba svaki glupost koja se u njoj dogodi spomenuti. Gdje bi došli da spominjemo svaki WoW video? Ili svaku Destiny anegdotu, ili pak analiziramo svaki blesavi i(li) sjajni League of Legends potez? Nigdje, za to već imamo reddit. A radi se o miljama boljim igrama nego što je Pokemon Go. O igrama koje nisu izgubile svoju popularnost te je već godinama održavaju. A što je o svim onim zabavnim igrama kojima fali korak da postanu vrhunske? Ili pak o onima dobrima i zabavnima koje nikada neće biti creme de la creme, ali su prokleto zabavne?

Zato će Pokemon Go od mene dobiti igru. Prihvatit ću ga kao fantastični fenomen, kao zabavan koncept, ali u konačnici, on će za mene ostati loša igra. Koja je svoje zlatno doba prošla i ne zaslužuje dobiti medijsku pozornost koju dobiva.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.