E3Lipanj nam je stigao. Školarci razmišljaju o tome kako će im ubrzo početi praznici, osim ako im misli nisu okrenute prema upisima u srednju školu ili na fakultet. Oni na fakultetu trenutno razbijaju glavu o tome koje ispite pripremiti sada, a koje ostaviti za rujan. Dok odrasli planiraju godišnji odmor ovisan o suncu koje nas je ovih dana počelo pržiti. Muški dio populacije (i manji dio ženske) gleda kako sve to uskladiti s nadolazećim Eurom, a u uz sve to dolazi nam i centralni događaj gejming industrije – E3.

Idući tjedan kreće najveća ludnica u industriji. E3 će ove godine biti u malo drugačijem ruhu nego lani, premda to nećete niti primijetiti osim ako redovito ne pratite sve vijesti s njega. Neki veliki izdavači odlučili su krenuti malo drugačijim putevima, a sve je izglednije kako će i sam sajam krenuti putem otvorenih vrata u nekoj od nadolazećih godina. Neću vas zamarati s detaljima, politikantstvom iza tih odluka i sličnim – ja sam tu kako bih vam pomogao pratiti sve ono što se događa na njemu. I to iz Zagreba pošto mi nije padalo na pamet putovati preko bare u vrijeme kada je Euro.

U nadolazećim danima postavit ću vam raznorazne stvari vezane uz E3 – od satnice pojedinih konferencija, preko članaka o igrama koje ćemo vidjeti i onima koje bi mogli vidjeti na konferenciji (moram vam odmah najaviti kako grupiranje tih igri neće biti baš uobičajeno). Kada krenu konferencije moći ćete pratiti live stream, kao što ćete moći pratiti i moj tekstualni live update u kojem ću izražavati svoje mišljenje o svemu viđenom. Analize nakon konferencija, te informacije o viđenim stvarima.

Pripremite se na jedan vrlo VR-centričan E3. Virtualna realnost više nije san, ona je realnost. Konceptualno vrijeme je iza nas, sada dolazimo do točke kada kompanije žele približiti takve uređaje širokoj populaciji. Za komercijalni uspjeh potrebno je pružiti softversku podršku pa očekujte igre koje su građene isključivo za VR, kao i velike naslove koji imaju neku unikatnu funkciju dostupnu samo uz VR. Postoji i dobra doza skepticizma pošto su sistemi detekcije pokreta prošli istu ovu fazu i završili neslavno zaboravljeni.

Još jedna stvar koja je potrebna za komercijalnu upotrebu VR setova je prilično jak hardver. Zato se već neko vrijeme govori o boljoj verziji PlayStationa 4 koja bi mogla biti predstavljena na E3. Istu stvar bi mogao napraviti Microsoft, premda se kod njega puno više priča o manjoj verziji koja nije toliko nezgrapna i dizajnerski ne baš najugodnija oku. Znamo kako Nintendo ima novi uređaj u planu, ali znamo i kako su rekli da ga neće predstaviti na E3. To pomalo izgleda kao propuštena prilika, a možda je samo varka kako bi se iznenadili kada ga predstave.

Toliko u uvodu. Pratite nas i dalje za E3 informacije.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.