Prvog svibnja u Americi, dan kasnije u Europi, prije dvadeset godina, The Elder Scrolls III: Morrowind ugledao je svijetlo dana. Jedna igra koja je bez imalo sumnje utjecala na industriju je ujedno prva s kojom počinjem rođendanske segmente na stranici, gdje će fokus biti na neke okrugle godišnjice. Uz ideju da to bude više neki pogled iz mog kuta, ako isti postoji. U ovom slučaju je to komplicirano.

Izlazak Morrowinda se događa negdje na pragu prelaska iz osnovne u srednju školu. Nisam točno siguran, a lijen sam računati kako bi imao točnu informaciju. Ono čega se sjećam je to da sam kod najboljeg prijatelja, danas kuma, probao ovu igru. ‘Svašta možeš u njoj, a tvoje sposobnosti napreduju kako ih koristiš.’ I ako sam, kao mnogo puta u životu, zamijenio stolicu s njim, kako bih probao igru. No njegovo oduševljenje, iako smo imali prilično slične igre koje smo tada voljeli, nije prešlo na mene.

Ne sjećam se detalja, ipak je to bilo dosta davno, sjećam se da smo prošli onaj uvodni dio gdje sam zarobljenik koji je služio kao kreacija lika. Jedna stvar mi je ostala u pamćanju, a to su ‘ljudi mačke’ rasa. Nije bio jedini koji je bio oduševljen igrom, barem još jedan zajednički prijatelj je bio. Vjerojatno ih je bilo više, no to je informacija koja je isparila iz moje glave. Čak i uz sve to, došao sam doma i instalirao igru. Da, to je bilo puno drugačije vrijeme, gdje nisi tražio roditelje da ti kupe novo izašlu igru. Piratizirao si je. Svatko tko je živio u devedesetima i nultima to je radio. Tko kaže suprotno – laže.

I do kuda sam došao kada sam kod kuće probao igru? Jedva išta dalje. Naprosto mi se nije svidjela, bilo je i do palete boja koja mi nije sjela. Probat ću ponovo par godina kasnije, rezultat će biti isti. Da li žalim? Ni malo. Danas mogu poštovati što je ta igra napravila, kakav je sistem i utjecaj imala na cijelu jednu generaciju. Sjećam se i priča kako se usprkos stotinama sati igra koje igra pruža ista mogla proći u svega nekoliko minuta, ako si znao što radiš. Ili modovi koji su postali standardni dio serijala. Bilo je nešto mistično oko nje, ali ne za mene.

To se odrazilo i na to da me nikada nisu privukli ni ostali nastavci Elder Scrolls serijala. Iako bih jednom volio proći kroz cijeli, od onih prvih početaka koji nisu imali toliku popularnost, pa na sve platforme izašlog Skyrima. Volio bih, ali mi se čini da će ipak ostati pusta želja.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.