Imam za vas dvije priče. Jedna od njih se veže na kockanje, druga na seks. Točnije, jedna od njih bi trebala biti tretirana kao kockanja, a nije. Dok je druga tretirana kao seks, a nije. Zvuči apsurdno, a nije. Možda neće biti priča kakvu bi Vegas ispričao pod krilaticom ‘što se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu’, niti će od nje nastati film kao ‘Mamurlik’. Ovo su priče o kojima bi se trebalo više govoriti, a ne govori se.

Kockanje: Siguran način za dobiti ništa za nešta. – Wilson Mizner

Krenimo na prvu priču. FIFA je ovih dana aktivna, stigla je ekipa sezona koja će samo određeno vrijeme biti dostupna za ugrabiti. A to znači kako će krenuti ludnica kupovanja, koju mnogi zbog loot box principa stavljaju u kockanje. I dok se još vode polemike treba li to regulirati po zakonima kockanja, gdje su neke države reagirali i tražili da se to ukloni, druge države samo šute (Hrvatska je još u srednjem vijeku pa je prilično jasno zašto nitko nije niti pomislio reagirati na to, kada je to van granica znanja ministara).

Što sve to u prijevodu znači? To znači kako su dodali karte određenih igrača kojima su statistike osjetno bolje nego standardne verzije. Kako bi ih dobili morate otvarati pakete, koje možete kupiti za prave novce ili za in-game valutu. Šansa kako bi dobili jednu od tih karti je manja od jedan posto. EA je obznanio šanse dobivanja, samo manje od jedan posto je definicija koja može biti 0,9%, ali može biti i jedan naprema milijun. Drugim riječima, mala šansa za dobiti kartu koja dosta utječe – ili ako hoćete biti oštri, čista pay-to-win mehanika.

Ludnicu oko svega toga vidio je i Twtich na kojem je FIFA bila toliko popularna da je na kratko preuzela broj jedan koje ovih dana manje-više stalno drži Fortnite. Svi streameri igre otišli su na tu platformu kako bi oni okušali svoju sreću. Pošto ih je dobar dio Britanaca, gdje je nogomet čak i više od najvažnije sporedne stvari na svijetu, to se trošili na stotine ili na tisuće funti na otvaranje paketa kako bi se dobila neka od tih karti. Koju nećete moći prebaciti u novu igru, kada jednom izađe FIFA 20. I tu dolazimo do jednog velikog problema. Puno se govori da je sve to otvaranje karti kockanje, ili barem koketiranje s istim. Što je onda prenošenje takvog događaja? Svi ti streameri, ili kako ih danas volim stavljati pod isti nazivnik ‘influenceri’, javno prenose svoje kocakanje, a time potiču svoje gledatelje na isto. Ako je loot box problem (a po meni je), onda je ovo još veći problem. Zato što je jedno kockati u vlastitom domu, a drugo je to raditi javno te direktno ili indirektno pozivati druge da naprave isto. No Twitch šuti. A zašto i ne bi, kada ima postotak od pretplata koje svi ti streameri dobivaju.

Druga priča vezana je uz seks, točnije uz nedostatak istoga. Priča nam dolazi iz temperamentne Španjolske, države od kuda dolazi Nomada Games, studio koji je prija manje od mjesec dana izdao igru Gris. Njihov izdavač Devolver Digital zadužen je za marketing, a prilikom provođenja istoga dogodilo se nešto čudno. Facebook im je obilježio i zabranio postavljanje oglasa koji je sadržavao trailer za igru zbog ‘seksualno sugestivnih’ scena. Nije jasno da li je riječ o ljudskoj grešci ili je Facebookov automatizirani sistem krivo prepoznao stvar, ali izdavač kaže kako su probali kontaktirati Facebook i žaliti se na situaciju, bezuspješno.

Problem je u tome što video nema niti jednu jedinu seksualnu aludaciju. Igra je napravljena kao prilično veliko artističko iskustvo, a seks joj nije tema. Prilično apsurdno je što je seks, koji je sastavni dio života, takva tabu tema, i što se ovakve stvari uklanjaju. Dok se isto ne događa malom moru glazbenih spotova koji se ni ne trude sakriti činjenicu kako seks sve prodaje. Što očigledno postoje dvostruki standardi kada i u kojem slučaju je seksualni sadržaj prihvatljiv, a u kojem ne. Ovdje je u konačnici došlo do greške, ali da nije, situacija bi bila jako slična.

Možda je najbolji primjer ‘Igra prijestolja’ gdje se u prvim sezonama stalno pričalo koliko ima seksualnog sadržaja, što je svakako utjecalo na popularnost serije. Ali kada video igra ima seksualni sadržaj onda postoji to neko razmišljanje kako će isti ‘pokvariti našu djecu’. Ne neće. Puno prije će ih pokvariti FIFA streameri koji javno promoviraju kockanje. Zato svako malo čujemo kako je neki klinac potrošio tisuće i tisuće dolara / eura na kartici svojih roditelja, kupnjom baš takvih FIFA paketa, ili nekog drugog loot boxa.

Ne borimo se protiv takvih stvari, štoviše, mnogi klincima kupuju bodove kako bi su mogli kupiti karte. Ali kada vidi golotinju u nekom mediju onda se mnogim dežurnim dušobrižnicima diže kosa na glavi. Spremni su krenuti u sveti rat protiv golotinje, ili nedaj bože prostota. Šteta što od silne golotinje kojom smo okruženi ne vide stvarne i puno veće probleme.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.