Square Enix je prodao svoje zapadnjačke studije, kao i intelektualna prava za svega 300 milijuna dolara Embracer grupaciji. To znači da serijali kao Tomb Raider i Deus Ex imaju novog vlasnika. Kao i otprilike tisuću sto zaposlenika. Dogovor bi trebao biti finaliziran u rujnu ove godine.

Kada usporedimo s nekim drugim prodajama, ovdje bi vrlo lako mogli iskoristiti riječ bagatela. Ali ne treba se niti puno čuditi ovakvom scenariju. Već godinama Square Enix ima problema sa svojim zapadnjačkim studijima, te ih je navodno već neko vrijeme htio prodati. Skoro sve igre koje su došle iz tih studija su podbacile u odnosu na očekivanja koja je izdavač postavio. Kao Tomb Raider, koji je oborio rekorde prodaje, ali i dalje nije ispunio očekivanja koja su bila postavljena. A to nije bio jedini naslov koji je vidio takav scenarij. Pa se postavlja pitanje da li je bio problem u previsokim očekivanja ili je bilo još nešto.

Square Enix će se sada fokusirati na svoju japansku diviziju, koja uključuje mnoge mobilne i MMO igre, koje im generiraju jako lijepe novce. S druge strane, Embracer grupacija ima plan iskoristiti intelektualna vlasništva i studije koje je nabavio. Mislim, prilično očekivano, zbog toga su ih i kupili. Bit će zanimljivo vidjeti u godinama koje dolaze kako će se oni odnositi prema studijima i serijalima koje će nakon rujna biti i službeno pod njima.

Dodatne informacije (25. svibanj 2022.): Square Enix je kazao kako je prodaja studija bila dio srdenje duge strategije, koja uključuje proširivanje postojećih studija, kreiranje i kupovanje novih, kao i ulaganje u blockchain, cloud i umjetnu inteligenciju.


3 thoughts on “Square Enix prodao svoje zapadnjačke studije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.