Dodatne informacije (15/11): Stigao je i taj dan – Starcraft 2 je od danas u free-to-play modelu. Ispod možete pročitati sve što taj model donosi za igru. Usput su bocnuli Star Wars Battlefront 2 i njihov model dodatnog plaćanja za stvari koje bi trebale biti u igri.

Dodatne informacije (4/11): Saznali smo koliko će koštati poglavlja kampanje. Heart of the Swarm, Legacy of the Void i Nova Covert Ops bit će dostupni zasebno, svaki po 14,99$. Ili u sklopu kolekcije po 39,99$. U Europi će biti toliko Eura.

Ranked ladder neće biti odmah dostupan za one koji igraju u free to play modelu. Kako bi ga otključali morate kupiti bilo koju od kampanja ili War Chest (trenutni više nije dostupan, vrlo vjerojatno govore o budućima), ili zaraditi prvih 10 ‘first win of the day’ u unranked partijama ili protiv računala. Znači li to deset dana ili 4 dana nisam sto posto siguran, pošto treba napomenuti kako se sa svakom rasom može ostvariti zaseban ‘first win of the day’.

I za kraj, oni koji su imali igru prije 31. studenog ove godine dobit će Eidolon Ghost skin i tri portreta kao zahvalu na tome što su podržali igru prije promjene poslovnog modela.

Originalna vijest (3/11): Starcraft 2 prelazi na free to play model. Velika vijest o kojoj se unutar zajednice već neko vrijeme šuškalo napokon je dobila službenu objavu. Sedam godina stara igra, koja je u tom razdoblju dobila dvije ekspanzije, odlučila je napraviti zaokret u poslovnom modelu. Nemojte odmah skakati kako je to kraj, Team Fortress 2 je to napravio i pokazalo se kao vrlo dobar potez koji je produljio životni vijek igre.

Što to znači za sve one koji još nisu igrali Starcraft 2? Zdrav razum bi kazao kako će nam besplatno dati kompetitivni multiplayer. I jesu. No to je samo dio ponude, ono što nisam očekivao iza otključanih vrata su poglavlja kampanje. Wings of Liberty dolazi besplatno, no ako ga nekim slučajem već imate, onda ćete dobiti Heart of the Swarm. Što ako imate i njega? Izgleda ništa. Barem za sada, pošto nam mnogo toga još nisu kazali. Koliko će koštati poglavlja? Hoće li oni koji posjeduju određen bonus? Za sada nemamo informacija, no saznat ćemo brzo pošto model stupa na snagu 14. studenog. Ako do sada nisam spomenuo, kampanje su sjajne.

Za kraj, co-op će isto biti dostupan u tom modelu. Moći ćete probati svakoga commandera do levela 5 (što je prilično značajno pošto se njihove sposobnosti postepeno otključavaju), izuzetak su Kerrigan, Raynor i Artanis koji neće biti ograničeni. Po jedan za svaku rasu. Ostale ćete morati kupiti. A jedan od tih koje ćete moći kupiti je novo predstavljeni duo Mira Han i Matt Horner. Tko su oni? Odigrajte kampanju pa ćete saznati.

U konačnici ovo je jedan jako dobar potez. Starcraft 2 je dao svoje, već neko vrijeme se govori o tome kako postaje sve teže naći nove igrače za kompetitivnu scenu, pogotovo zato što MOBA žanr je puno lakši i puno pristupačniji. I dok ovaj prvi dio ostaje, igra će ostati zahtjevna za kompetitivno igranje, barem se neće više morati platiti kako bi se zakoračilo u taj svijet. Ovo će kupiti igru još koju godinu, a onda, nadam se kako ćemo dobiti novu strategiju iz Blizzard radionice. Ja se nadam Warcraft 4.


2 thoughts on “Starcraft 2 prešao na free to play model

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.