Bila je 2018 godina kada je Todd Howard u ime Bethesde po prvi puta predstavio Starfield. Tri godine kasnije, ponovo na E3 događaju, samo ovog puta u sklopu Microsoft familije, igra je dobila datum izlaska. 11.11.2022. godine, jedanaest godina nakon što je Skyrim po prvi puta izašao. Danas, četiri mjeseca nakon tog datuma izlaska mi i dalje nismo dobili igru. Dobili smo, nakon druge odgode, novi datum izlaska, 6. rujan ove godine. Sama odgoda nije problem, niti će ikada biti, to je nešto što će se u ovoj industriji stalno događati. Pravi problem je što u cijelom tom razdoblju mi i dalje nismo potpuno sigurni što Starfield je ili što pokušava biti.

Tijekom godina smo čuli mnoge izraze od strane izdavača o tome što možemo očekivati. Bilo da govorimo o svemirskoj operi, svemirskom RPGu, Skyrimu u svemiru ili nekoj desetoj krilatici koja će opisati igru bez da nam istovremeno kaže išta o njoj. Samo lijepo napisane riječi koji ne govore puno. Pokaži, nemoj nam govoriti. Pa su to i napravili, dobili smo gameplay video koji nam je ostavio mnoga pitanja. Moj dojam je bio kao da gledamo spoj Mass Effecta i No Man’s Sky s puno obećanja koja možda neće moći dostaviti. U cijeloj gameplay prezentaciji nisam vidio niti jednu stvar zbog koje bih se trebao veseliti igri. Izgledalo je prilično prosječno, pogotovo za nešto što se toliko puno najavljuje i u što je uložena enormna količina novaca.

Čak i kada govorim o velikom broju planeta, preko tisuću istih, moramo govoriti o proceduralnom generiranju istih. Sigurno ne svi, pošto će neki biti ‘ljudske izrade’, što automatski znači da postoji dobra mogućnost da budu dosta sličnih i sa sličnim sadržajem i idejama. Sve to izgleda kao da se radi na izradi ogromne skale samo da ista bude ogromna, bez prave ideje zašto. Zamka koja se često događa u industriji, to što igra enorman broj sati koji se može odigrati ne znači ujedno da je sve to vrijeme vrijedno igranja. Često su kraća iskustva bolja jer su više fokusirana i usmjerena. Isto sam mišljenja da bi Starfield jako profitirao uz dobar cienmatic trailer koji bi predstavio svijet u kojem ćemo biti. Ili barem njegov dio.

Sve to ne mora biti tako. Bethesda je u zadnjim godinama napravila korake u natrag, ali su itekako sposobni napraviti sjajnu igru što su puno puta pokazali. Hoće li i ovog puta? Ja se uvijek nadam uspjehu studija i igre, ali za sada ću zadržati dosta oprezan stav. Od same najave do izlaska igre će proći preko 5 godina u kojima me nisu uvjerili da je Starfield igra kojoj bi se trebao veseliti. I samo pokazatelj kako je zadnjih godina postalo bolje predstaviti igru unutar godine dana od izlaska nego toliko unaprijed. Starfield će možda biti sjajan, ali o njemu slušamo pet godina u kojima nismo imali što čuti o njemu. I to je svakako bila greška.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.