Kako nastaviti Uncharted serijal? Nathan Drake otišao je u prijevremenu mirovinu i dok su nagađalo hoće li ga kćer naslijediti (na što i dalje nemamo odgovora), Naughty Dog je odlučio izdati DLC koji je tijekom svog razvojnog ciklusa postao zaseban. Uncharted: The Lost Legacy kao iduće poglavlje sage odvest će nas u Indiju, no hoćemo li taj put pamtiti i hvaliti ili ćemo prijateljima govoriti kako to nije lokacija koju treba posjetiti?

Indija ima dugu tradiciju reinterpretacije religijskih mitova.” – Amish Tripathi

Chloe je iz sporedne uloge prebačena u glavnu, a Nadine kao jedna od negativki četvorke ovog puta je zauzela suprotnu stranu aspekta kao njena neočekivana partnerica. Dobar dio igre bit će fokusiran na njihovom odnosu, to jest razvoji istoga, te me je u mnogim trenutcima podsjetio na Left Behind DLC kojeg je kompanija izdala za svoj The Last of Us prije pri i pol godine. Što je samo po sebi pohvala, pošto govorimo o jednom od najboljih DLCova kojeg je neka igra dobila. Od nepovjerenja do partnerstva. Ipak, mnogi kažu da nema dobre pustolovine bez upečatljivog negativca, a Asav je odlično sjeo u toj poziciji. To je bila jedna od mojih bojazni, kako kraća verzija Uncharted igre neće imati vremena dobro ga portretirati. No ispostavilo se je kako je tih otprilike osam sati trajanja odradilo dobar posao. I ne samo to, osam sati trajanja je dulje nego što sam mislio da ćemo dobiti, tako da me i to poprilično iznenadilo.

Upravo je trajanje to gdje se vidi razlika u serijalu. Nekako nije toliko grandiozno i veliko kao prethodni nastavci, ali ta promjena itekako dobro funkcionira. Imao sam osjećaj kako je puno veći naglasak igre bio na istraživanju, pogotovo u četvrtom poglavlju koje je jedna velika mapa s puno toga za istražiti u open-world maniri. Bio je užitak vidjeti mali odmak u kompletnoj linearnosti koja je krasila serijal. Ponajprije zbog toga što je promjena formule fantastično sjela u mozaik. Osim toga, otprilike znate što možete očekivati od serijala – malo zagonetki, malo skakanja, malo pucanja, ne nužno tim redom i uz redovito ponavljanje navedenog. Ne brinite, uspjeli su staviti hrpu Uncharted momenata koji uključuju ogromne drevne hramove, pa do onih ludorija u akcijskim scenama. No isto tako dobili smo i par mirnijih ali sjajnih trenutaka koji su se koristili za razvoj odnosa likova ili pak priče.

Indija se pokazala kao pun pogodak. Mitologija je sjajno ispričana, a neke lokacije na kojima će se junakinje naći su ponajbolje u kompletnom serijalu – viste su prekrasne. Ne treba niti spominjati kako je grafički igra izvanredna i kako su opet stavili fokus na svaki detalj, recimo dovoljno je samo pogledati ruke od Chloe kada izvadi mapu ili mobite kako bi ih pogledala. Izranjavanje i umorne od svega što je do tada prošla. Nekima će zamjerka sigurno biti to što ovaj serijal ne donosi ništa posebice novoga po pitanju gameplaya, meni nije. The Lost Legacy je bio zamišljen kao DLC zato i ne čudi što koristi mnoge stvari koje smo vidjeli u četvorici, kao primjerice veliko džunglovito prostranstvo po kojem se vozimo 4×4 terenskim vozilom ili pak mehaniku užeta i kuke. Prilično jednostavno – ako nije pokvareno ne treba popravljati.

Što kazati o prezentaciji Naughty Dog igre, a da već nije rečeno? Prekrasne lokacije, nevjerojatne kamere i fluidnost pokreta, vrhunsko osvjetljenje, posvećenost detaljima, soundtrack koji sjajno odgovara ili pak nevjerojatan izgled likova, gluma te kompletna skripta? Sve što smo očekivali smo i dobili. Niti u jednom trenutku igra ne izgleda kao da je tu samo kako bi izdavač na brzinu zaradio nešto novaca na poznatom serijalu, izgleda kao da je uloženo maksimalno truda kako bi zadržali stupanj kvalitete po kojem su postali poznati.

Jedino što za ovu recenziju nisam probao je multiplayer, koji će postati dostupan kada igra službeno izađe. No zapravo dobivamo Uncharted 4 multiplayer na kojeg se možete referirati, a kako za mene ovaj serijal nikada nije bio gledan iz tog aspekta, nisam osjećao da sam zbog toga nešto izgubio.

Motivacija glavnih likova i njihov razvoj bio je glavno pogonsko gorivo igre. Niti u jednom trenutku nisam žalio za time što Nathan Drake nije u glavnoj ulozi igre, toliko su dobro nadomjestile njegov nedostatak. I premda mislim kako je ovo obavezno za sve ljubitelje Uncharted serijala, ne bih preporučio The Lost Legacy prije nego što odigrati prethodne nastavke. Mislim kako nije dobra točka za ući u serijal. Upravo će i najveća zamjerka biti na to što kako sve izgleda kao već viđeno u nekom obliku, no to nije nužno loše. Ovaj serijal nikada nije skrivao kakav je, štoviše, to mu je bio kompletan šarm. U konačnici, ovo je bilo maleni korak nazad, ali itekako potreban, koji nam je pokazao veću sliku, kako Uncharted nije samo Nathan Drake i kako se može bez njega. I to nam je pokazao na najbolji mogući način. Toliko dobar da ne bih imao protiv još neke slične priče, totalno nevažno tko će biti u glavnoj ulozi.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.