Stigla je nova godina, a s njom su krenula događanja u League of Legends ligama diljem svijeta. Današnji tekst fokusira se na Sjevernu Ameriku i njihov LCS koji u ovu sezonu ulazi u novom formatu. 15. siječnja kreće predsezonski turnir, dok sama liga kreće 5. veljače. Opet ćemo imati proljetni i ljetni dio, s naglaskom da će se rezultat proljetnog dijela prenijeti u ljetni.

U paragrafima ispod moći ćete vidjeti što mislimo o stanju timova nakon velikih pretumbacija. Uz moju malenkost, čest mi je predstaviti, tu je još Domagoj Kostanjšak. Ovaj sportski novinar ponajprije prati španjolsku nogometnu ligu, a još više nogometni klub FC Barcelona. Njegovi tekstovi i stručne analize našli su na stranicama što domaćih što stranih publikacija. Od nedavnog pojavljivanja na BBCu, preko Total Football Analysis, pa sve do domaćeg Telesport. Ako ga pratiti njegov rad, preporuka je to napraviti preko Twittera gdje je veoma aktivan.

100 Thieves

Roster: SSumday, Closer, Damonte, FBI, huhi

Vedran Karlić: Prvi pogled na roster i mogli bi se zapitati da li sam promašio ime tima. Pa ovo je Golden Guardians tim iz prošle godine kojem je pridružen najbolji 100 Thieves igrač iz ljetne sezone – SSumday. I da, to zbilja je tako, samo nije se dogodio jedan transfer, nego četiri transfera. Nakon što su lopovi ostali kratki za doigravanje, odlučili su ‘maznuti’ čitavu momčad protivničkom timu, koji je ušao u doigravanje. Ideja iza ovoga poteza je jasna – doigravanje. Prilično je jasno kako na papiru ovo izgleda kao osjetno jača ekipa nego lani, uz elemente koji funkcioniraju. Može li taj jedan kotačić biti dovoljan za sam vrh tablice? Ja bih rekao da ne.

Domagoj Kostanjšak: U mojim očima, ovo je ekipa za Top 3 na tablici. 100 Thieves su praktički Golden Guardians 2.0 + Ssumday, što bi moglo biti dovoljno da se jako dobra ekipa pretvori u odličnu, uz nekoliko manjih upitnika. Ssumday je očito velika zvijezda momčadi, ali i dalje igrač koji usprkos velikom talentu nikako da dosegne taj potencijal o kojem svi govore. Također je upitan i njegov champion pool što se tiče hard carry heroja jer će on rijetko preuzeti takvo breme ako ga ostatak ekipe ne može ispratiti. Ali uz odličan bot lane i očitu harmoniju koju 100 Thieves krade Golden Guardiansima, vidim ih oko trećeg mjesta.

Cloud 9

Roster: Fudge, Blaber, Perkz, Zven, Vulcan

Vedran Karlić: Nakon što su na proljeće prekinuli post po pitanju trofeja, na jesen je došlo pravo razočaranje kada su usprkos drugog mjesta u sezoni propustili Worldse, gdje su već godinama najbolji tim iz ove regije. A onda se dogodio transfer godine. Pekrz, (po mom mišljenju) najbolji zapadnjački igrač u povijesti LoLa, dobio je pedalu i maltene jednosmjernu kartu za Ameriku. Perkz je nakon još jednog neuspjeha na Worldsima želio ponovo igrati kao mid, a Cloud 9 će mu pružiti tu priliku. Ponovo će igrati sa Zvenom. Blaber i Vulcan su tu od lani, Fudge je došao iz akademije i on će vjerojatno biti najveći upitnik. Sva svijetla reflektora će biti usmjerena u Perkza. Da li je ovo kraj karijere ili će još jednom pokazati svoju klasu. Cloud 9 ima momčad koja itekako može gledati premda tituli.

Domagoj Kostanjšak: Staviti Cloud 9 kao apsolutnog favorita nije pretjerano iznenađujuće i iako ne mislim da će se prošetati do naslova, ova momčad je zasigurno pri samom vrhu u nekom power rankingu. Samim time što su upravo oni došli do Perkza već im je osiguralo pobjedu na tražištu, ali sada je pitanje kako će se Luka, ali i Blaber kao jungler između dva nova lica, prilagoditi novom okruženju. Valja napomenuti da usprkos neosporivom talentu kojeg ima ova ekipa, tu su također i određeni upitnici koje će samo vrijeme odgovoriti. Po meni Fudge je velika nepoznanica, a uz samu prilagodbu novih igrača pa i stručnog stožera iza kulisa, tu je i pitanje bot lanea. Zven i Vulcan su jako dobri, ali čak i ako im progledamo kroz prste zbog mete koja im nije odgovarala prošle godine, i dalje ostaje osjećaj da mogu i moraju bolje ove sezone. Ipak, previše je tu kvalitete da bi se Cloud 9 stavilo ispod prvog mjesta. Na papiru, ovo su najveći favoriti NA LCSa.

CLG

Roster: Finn, Broxah, Pobelter, WildTurtle, Smoothie

Vedran Karlić: Gledajući kroz ostvarene pozicije kroz obje prošlogodišnje sezone, CLG je bio najgora momčad LCSa. Prilično otužna rečenica koja zvoni u glavama svih CLG fanova, jedne od momčadi s kojom je počeo lol esport. Iako nisam njihov fan, prilično sam optimističan uz tim kojeg su složili. Broxah je sjajan jungler, Finn je novo pojačanje iz Europe, a WildTurtle ili doublelift bili u svakom LCS finalu doigravanja od kada je liga uspostavljena. Kako je potonji otišao u mirovinu, WildTurtle je sada taj koji može nastaviti tradiciju. Nisam siguran da CLG ima momčad za to, ali mislim da imaju osjetno bolju momčad nego lani.

Domagoj Kostanjšak: CLG su daleko od slavnih dana, ali i čak ako vas ova ekipa ne uzbuđuje previše – što je slučaj kod mene – ipak govorimo o boljem sastavu od onog prošlogodišnjeg. Dok su ostale momčadi s dna tablice krenuli u potpunu rekonstrukciju i mlade nade, CLG je u nekom limbu između toga i starijih zvijezda na zalasku. Svih pet igrača bili su na Worldsu pa možemo govoriti o veteranima, iako plaćenicima koji su skakali s ekipe u ekipu, ali čak i uz to, ne vidim previše potencijala ovdje. No, ako se kockice poslože, CLG bi mogao najviše do petog mjesta iako su trenutno, realno, koje mjesto ispod.

Dignitas

Roster: FakeGod, Dardoch, Soligo, Neo, aphromoo

Vedran Karlić: Daleko je ovo od slavnih dana koje je Dignitas imao tamo nekada na početku scene. A 5-13 skor u prošloj sezoni je nešto što će vjerojatno htjeti brzo zaboraviti. Zato su uzeli dva igrača iz akademija, zadržali aphromooa koji im je bio najbolji igrač u tri od pet pobjeda. No puno previše je upitnika oko ove momčadi da bih imao pouzdanja u nju. Mislim da ne treba očekivati puno od njih.

Domagoj Kostanjšak: Dignitas je još jedna ekipa koju tranzicija iz 2020 u 2021 definitivno nije pomazila. Izgubili su jako važnog igrača koji je sada pojačao FlyQuest i baš kao što je slučaj i s nekim drugim momčadima iz ‘donjeg doma‘, i ovdje imamo mlade igrače bez pretjeranog iskustva. Naravno, samim time što je aphromoo ovdje ekipa odmah izgleda bolje, ali čak i ako vjerujemo u to da je Dardoch napokon okrenuo stranicu i počeo LoL shvaćati ozbiljno, teško je predvidjeti veliku slavu za Dignitas ove sezone. Borba za doigravanje mogla bi biti još teža ove godine.

Evil Geniuses

Roster: Impact, Svenskeren, Jiizuke, Deftly, IgNar

Vedran Karlić: Glavno pitanje koje će EG fanovi imati bit će vezano uz Impacta. Da li ima u njemu još nešto, ili je Team Liquid na vrijeme prepoznao da je vrijeme bivšeg svjetskog prvaka polako prošlo? Gledajući imenima, EG ima momčad koja može biti u vrhu. Imaju puno igrača koji mogu činiti razliku, te ako uspiju složiti kemiju među njima, mogli bi biti opasni.

Domagoj Kostanjšak: Potencijalni Darkhorse. Momčad s velikim apetitom i još većim budžetom, Evil Geniuses ušli su off-season ambiciozno, što se donekle odrazilo u transfer policiti. Naravno, iako su pokazali interes za Perkza i PowerofEvila, na kraju do toga nije došlo, ali ipak govorimo o ekipi koja, iako i dalje ima svoje upitnike, može ponuditi mnogo. Jiizuke je tip hard carryja na kojeg će se vjerojatno morati osloniti, a ako kombinacija Impacta i Svenskerena na gornjem dijelu mape bude funkcionirala, EG se mogu nadati sredini tablice. Valja spomenuti i dobrog trenera koji, ako to bude moguće, može izvući ono najbolje iz ovog rostera, koliko god to zapravo i bilo na kraju dana.

FlyQuest

Roster: Licorice, Josedeodo, Palafox, Johnsun, Diamond

Vedran Karlić: FlyQuest je jedna od dvije momčadi koja ulazi u ovu sezoni s kompletno novim rosterom. I osobno bih rekao da je jedino Licorice očigledno poboljšanje u odnosu na to što su imali lani na toj poziciji. Sve ostalo smatram da je ili korak nazad, ili da ne poznajem igru igrača dovoljno dobro da bih mogao kazati. Prošle godine su išli na Worldse, ove godine očekujem ih puno niže. Nisam siguran da je ovo ekipa za gornju polovicu tablice.

Domagoj Kostanjšak: Očita poveznica između FlyQuesta i Golden Guardiansa je ta hrabra odluka o potpunom revampu momčadi. No dok su ovi drugi vjerojatno pali na niže grane, FlyQuest izgleda dobro (ili barem bolje) na ulasku u 2021. Naravno i tu je sad pitanje koliko visoko mogu letjeti početnici i može li ih Licorice kao jedina velika zvijezda ekipe nositi kada im to bude potrebno, ali ovo su igrači koji su pokazali da imaju potencijala. Hoće li to biti dovoljno, preostaje za vidjeti, ali rekao bih da su FlyQuest negdje na sredini tablice uz rizik da ih se pred kraj sezone i preskoči.

Golden Guardians

Roster: Niles, Iconic, Ablazeolive, Stixxay, Newbie

Vedran Karlić: Druga kompletno izmijenjana postava po meni je veoma daleko od zlata. Puna igrača koji se još nisu imali priliku dokazati u LCSu. Jako je puno nepoznanica oko svega toga. Jedina dobra stvar je što neće biti tolikog pritiska publike zbog Covida, no nedostatak je što se ove godine igra samo jedna sezona, tako da slabiji početak neće moći ispraviti u ljetnoj sezoni. Nemam visoka očekivanja od ovog tima i mislim da su daleko od zlata.

Domagoj Kostanjšak: Vjerojatno najveća wildcard ekipa LCSa ove sezone. Teško je predvidjeti koliko će dobra biti momčad u kojoj je Stixxay jedini ‘veteran’ – ako se i njega uopće može tako nazvati – ali potencijal je zasigurno tu. Naravno, tu u pitanje dolazi i transfer politika jer na prvu loptu, ova postava nije niti blizu toliko dobra koliko je bila ona u prošloj sezoni, ali to povjerenje u mlade nade i vlastitu akademiju zaslužuje svaku pohvalu. Ipak, na kraju dana, uz promjenu formata i manje mjesta za greške, smatram da će se nažalost naći u donjem domu tablice, moguće čak i na samom dnu.

Immortals

Roster: Revenge, Xerxe, Insanity, Raes, Destiny

Vedran Karlić: Nekako nisam optimističan uz momčad koju je Immortals složio. Doveli su dva dobra igrača iz Origena, sada Astralisa, no kada pogledam druge timove, mislim da se neće puno odmaknuti od dna tablice.

Domagoj Kostanjšak: Iako je još mnogo nepoznanica oko ove ekipe, ipak je nekako tu osjećaj da usprkos upitnicima, nova verzija Immortalsa mogla bi napraviti više od one prošlogodišnje. Xerxe i Destiny su solidni igrači, ali moramo biti objektivni i reći da su vjerojatno bili među lošijim performerima u momčadi Origena koja je sama po sebi imala puno poteškoća. No iako je 2020 bila jako pasivna od strane Immortalsa, over godine barem vidimo igrače koji će se htjeti iskazati i potencijal za poboljšanje je tu. Mali pomak, ali i dalje ih ne vidim puno više od zadnjih nekoliko mjesta.

Team Liquid

Roster: Alphari, Santorin, Jensen, Tactical, CoreJJ

Vedran Karlić: Nakon sva četiri trofeja u 2018. i 2019. godini, lani su imali sušu. Za momčad koja po glasinama troši najviše na igrače, to je bio veliki udarac. Čim je sezona završila, odlučili su dati Jensenu ogroman novi ugovor. I dok se to tog trena činila kao sjajan odluka, pitanje je što je tim pomislio onog trena kada se Perkz pojavio na tržištu na istoj toj poziciji, te koliko će to biti uteg koji visi nad Jensenom. Ipak, mislim da će i dalje biti jedna od ključnih figura lige s kojom Liquid želi do titule. S pravom, imaju prilično dobru momčad za to. Puno veće je pitanje kako će Alphari i Santorini kliknuti u noj ekipi. Na prvu loptu bih rekao da je to korak nazad po pitanju snage tima u odnosu na prošlu sezonu.

Domagoj Kostanjšak: Team Liquid može i mora biti u Top 2 ove sezone. Jatt je napravio dvije promjene u odnosu na prošlu godinu i iskreno, oba poteza izgleda dosta dobro. Jest da Alphari dolazi iz Origena koji se baš nije proslavio, ali i on i Santorin su pojačanja u mojim očima. Kako će funkcionirati taj gornji dio mape preostaje za vidjeti, ali na papiru, Santorin i Jensen su kombinacija koja može daleko. Kada se toj jednadžbi pridoda činjenica da govorimo o svestranim igračima s dubokim champion poolom i objektivno igračima koji ulaze u uži izbor najboljih u regiji u svojim ulogama, TL ponovno izgleda opasno. No ipak, iako su među najboljima i na prvu loptu nemaju previše upitnika, titulu favorita ipak dobija jedan od njihovih rivala.

TSM

Roster: Huni, Spica, PowerOfEvil, Lost, SwordArt

Vedran Karlić: Prije početka prošle sezone TSM je objavio, na sveopće ismijavanje, kako će dodati zvjezdice na dres, u čast prethodnih titula. Tri godine bez titula i to radite? Bilo je jako puno šala na njihov račun, a onda su krajem sezone dodali sedmu. Hoće li ove godine doći i do osme? Moje mišljenje je da ne. Bjergsen je otišao, a on je bio institucija. Isto je napravio i doublelift, također institucija, premda smatram da je on za sebe mislio da je puno bolji nego što zbilja je. Uz odlazak dvije legende scene bit će jako teško nadoknaditi to. I dok je SwordArt jedno jako zanimljivo pojačanje, mislim da Huni i PowerOfEvil nisu pojačanja s kojima će moći pretendirati na vrh. Huni je daleko do najboljih dana, dok mislim kako PowerOfEvil neće uspjeti nadoknaditi Bjergsenov odlazak, malo koji igrač bi mogao. Očekujem da će TSM trebati neko vrijeme da posloži kockice u post-Bjergsen eri i da se to neće dogoditi dovoljno brzo da budu u lovu na titulu ove sezone.

Domagoj Kostanjšak: Teško je aktualnog prvaka staviti na niže grane, ali isto tako se teško oteti dojmu da je ovaj novi TSM ipak za klasu lošiji od prošlogodišnjeg. Naravno, ima tu mjesta za iznenađenja, pogotovo što se tiče mladog talenta kao što je Lost i Hunija koji je nekako i dalje rizična kupnja, ali ne možeš izgubiti jednog Bjergsena i Doublelifta i nadati se nekakvom poboljšanju. Soren je sada trener, ali uzevši u obzir da je on ionako bio trener/igrač kroz dobar dio karijere u ovoj ekipi, to ne bi trebala biti prevelika tranzicija za njega. Ipak, očekujem teži početak sezone i onda pomicanje prema gore kako se budemo približavali ljetu. PowerOfEvil je jako podcijenjen igrač, stabilan i na njega se može osloniti, a SwordArt veteran svjetske klase tako da tu ima nade, no rekao bih da je sve iznad četvrtog mjesta veliko iznenađenje za branitelje naslova.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.