I tako EA najavi kako FIFA 21 dobiva Beckhama. Pojavi se informacija kako je za ugovor od tri godine dobio 40 milijuna funti. Te se pojavi Zlatan Ibrahimović koji jednim tweetom otvori pandorinu kutiju.

Zlatan Ibrahimović je kazao kako nikome nije dao dozvolu da koristi njegovo ime ili njegov izgled za tu igru, u komercijalne svrhe. Da to nije dozvolio niti kompaniji koja izrađuje igru, a niti FIFAPro, udruženju profesionalnih nogometaša koje svake godine izdaje takvu licencu onima koji plate. Ili u slučaju video igri – FIFA i PES. Isto tako Zlatan kaže kako nije ni član tog udruženja, te zatražio da se sve to istraži.

Ovo je jako veliki i zanimljiv potez, a mogao bi postati i presedan. Svi koji prate nogometne igre znaju kako PES godinama kaska, kako nema tu financijsku moć da plati koliko i FIFA za sve te iste licence. Nekada su licence s klubovima, da se koriste njihove boje, stadion i slične sitnice. Nekada se dogovori licenca sa čitavom ligom. Te dvije stvari se posebno licenciaju. Licence su i sa ovakvim udruženjem igrača, pošto bi tražiti individualnu licencu od svakog igrača bilo veoma komplicirano dobiti. Drugim riječima, ima tu puno stvari koje se mogu dogovoriti.

Trenutno košta 22k zlatnika, malo ispod 200€ kada se preračuna

A isto tako se može dogovoriti situacija o kojoj Zlatan govori. Gdje on nije ni ligi (koja može kazati da želi sve igrače u igri), ni klubu (koji može kazati da želi sve svoje igrače u igri), ni udruženju dao dozvolu da se njegov izgled i ime koristi u komercijalne svrhe. Drugim riječima, on nije dobio ni lipu da netko zarađuje na njegovom imenu. A dobio bi barem nešto, koliko god bilo sitno da je nekome dao tu dozvolu. Pogotovo kada govorimo o igri koja uz FUT generira velike iznose. Zašto bi jedan od najboljih igrača generacije to dao besplatno? Zašto bi dozvolio da netko na njegovom liku i djelu zarađuje bez da je on dao dozvolu za to?

Pandorina kutija nije tu zbog njega, ona je tu zbog samog koncepta. Licenciranje je tu baš zbog tih komercijalnih svrha. Ona dozvoljava igračima izabrati kome će dati dozvolu za koristiti njihov izgled i ime. Tko će na tome zaraditi i njima dati postotak. A isto tako ih štiti od toga da netko napravi igru gdje ih omalovažava i na tome pokušava zaraditi. To je razlog zašto imamo samo dvije nogometne igre ovog tipa, pošto sve te licence koštaju. I u cijeloj priči nije uopće važno što je EA kazao kako je spomenuta brojka za Beckhama lažna. Problem je što izgleda postoji siva zona koju su neki namjerno negirali. Što je lavina polako krenula i kako će se morati saznati istina iza ovoga pošto i zakoni o istom kasne u odnosu na razvoj tehnologije, digitalnih prava i identiteta.

Nije jedini…

Zašto u drugim igrama nema tih problema? NBA, NFL, NHL – sve su to igre koje imaju jednu fokusiranu ligu, i gdje su svi klubovi u dogovoru oko ovakvih stvari. Iako te igre imaju i pojedine druge lige, to je sporedna misao. Nogomet? Samo pogledajte koliko je to liga, koliko je to klubova, koliko je to igrača. I ništa od toga nije unificirano pod jednom organizacijom, čak ni pod Fifom. Zbog toga je možda ovo samo jedan običan propust, a moguće je da je mnogo više. Vrlo vjerojatno se neće ništa dogoditi, osim ako Zlatan ne krene s privatnom tužbom.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.