Prošli tjedan u srijedu World of Warcraft je dobio svoj 9.2.5. patch. Vjerojatno zadnji patch za Shadowlands prije nego dođe Dragonflight ekspanzija. Iako nije riječ o velikom patchu, donosi neke zanimljive eksperimentalne stvari koje bi jako mogle utjecati na budućnost igre. Kako po pitanju stvari u samoj igri, tako i na to koliko će igrača igrat. Mnogo igrača je prestalo igrati, što nije neko pretjerano čudo pošto je Shadowlands prilično loše prihvaćen, za mene je daleko najgora ekspanzija koju je World of Warcraft do sada imao.

Kada sam već izrekao tako smjelu izjavu, bio bi red da je i objasnim. Shadowlands je napravio kriminalne odluke po pitanju dizajna i priče. Već sam govorio o tome koliko su pretjerali sa sistemima, ali to nije bio jedini problem. Fragmentiranost zona, gdje one više nemaju osjećaj kao da su dio svijeta nego zasebne instance, pa sve do toga da ekspanzija počinje jednom od najgorih i vizualno prokleto dosadnih zona – Maw. Tu je još ta činjenica da su pokazali zagrobni život kojeg Warcraft svijet ima nevjerojatno groznim gdje se moraš zapitati zašto bi itko htio takav zagrobni život. Prava šaka u oko ipak je bila priča oko lika za kojeg nitko nije čuo (Jailer), kojeg su preveslali likovi za koje nitko čuo (first ones) i koji je utjecao na sve ono što se događalo zadnjih 20 godina. Užasno.

Patch 9.2.5. donio je tri (in game) cinematica (koja sam postavio u članak), svaki od njih je vezan uz neku od priča te ima daje epilog, barem za ovo poglavlje. Ujedno su priprema za nadolazeću ekspanziju. Niti jedan od njih mi nije bio u kategoriji oduševljenja, ali sa sva tri sam bio zadovoljan. Neću vam ih prepričavati, sami ih pogledajte, ali ću reći kako mi se sviđa to što su napravili s Forsaken (Undead) frakcijom koja je dobila novo vodstvo. I nadam se da je ovo prvi korak prema tome da se obnovi meni najdraži grad u igri.

Idemo sada na onaj zanimljivi dio – eksperimentalan. Krenimo sa nečime što bi prije 10 godina bila izrazito kontroverzna tema. Postalo je moguće igrati s igračima iz druge frakcije. I dalje tu postoje neke limitacije, ali ako se pogleda priča kroz zadnjih par ekspanzija, gdje je fokus bio na zajedničku prijetnju, to itekako ima smisla. Lako je moguće da će to dodatno proširiti idućom ekspanzijom. U praksi vam to nema nikakve razlike, u grupu vam se pridruži čovjek koji igra drugu frakciju. Tek sam prilikom kraja jednog raida u kojem sam bio shvatio da nam je tenk iz druge frakcije i nije bio jedini.

Druga eksperimentalna stvar je u tome što su odlučili staviti malo svježe boje na stari sadržaj. Mythic plus sistem će u novoj sezoni imati pola dungoena u rotaciji koji su iz starih ekspanzija. Raidovi će dobiti novu verziju sa jačom opremom koja će rotirati sve trenutne raidove na tjednoj bazi, kako bi ih zadržali relevantnima. Odluke koje jako podržavam, pošto je svijet ogroman i ima toliko sadržaja koji se uz osjetno manje truda može ponovo koristiti nego što je potrebno za kreirati novi sadržaj. Što pak znači da se može češće dodati neka sitnica kako bi stvari malo po malo išle naprijed.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.