Ako je ovaj tjedan nešto pokazao, onda je to da sam zadnjih nekoliko godina bio u pravu. Industrija video igri ne treba E3.

Pandemijske godine su prošle, kada je odsustvo događaja imalo globalno opravdanje. Sada, kada je WHO proglasio kraj pandemije, kada to više ne može biti izgovor, ESA se našla u neobranom grožđu. Oni bi ga rado održali, unajmili halu, naplatili izdavačima enormne novce kako bi se isti tamo pojavili, spremili razliku u džep bez da su išta napravili za industriju. Problem je nastao u tome što je skoro svim izdavačima postalo jasno da odgovor na pitanje ‘a što mi time dobivamo?’ nema baš jasan odgovor. Prikazat će igre javnosti? Za to im ne treba E3, to mogu napraviti i bez događaja, kao što smo i vidjeli. Pogotovo što je E3 trebao biti trade show, ne onaj za publiku. Onaj za publiku imaju u obliku Gamescoma, dok kao trade show nema više smisla. Platiti koji milijun iz PR proračuna samo kako bi unajmili halu? Pa ‘ajmo radije te novce iskoristiti da dođemo do krajnjeg korisnika.

E3 je imao tu snagu dok nije bilo snage interneta. Pozvati sve novinare i sve kompanije te na jednom mjestu sve to predstaviti. Sada sve to mogu napraviti, a i još više toga, bez da itko napusti svoju lokaciju. Internet je postao koliko dostupan i toliko brz da si sve to mogao. Čak i u potpuno kontroliranim uvjetima kada kompanija želi da informacija koja prenose ostane tajna. Vjerojatno će doći do propusta, jer ništa nije potpuno sigurno, al’ ESA je već napravila iste kada su im procurili podaci novinara diljem svijeta u javnost. Tako da ni to nije argument za njih. Internet je ubio E3, a ESA nije napravio ništa da se pomakne. Jasno, krenule su E3 konferencije na live streaming platforme, ali čak ni tada nije bilo njihovog događaja. Sve su radili izdavači. Nisu napravili nešto što je Geoff Keighley napravio ove godine, kada se za to ukazala prilika.

Napravio je show u kojem je iskoristio sveje veze u industriji kako bi napravio nešto zabavno za gledati. Isto je mogla napraviti i ESA, pošto su upravo te velike kompanije članovi iste. No nije on bio jedan koji imao show, imali su i veliki izdavači kao Sony i Microsoft, samo ne tako zbijeno kao prijašnjih dana. Imali smo i pokoji indie show, koji na E3 prostoru nisu imali prostora jer im je bilo jeftinije unajmiti hotel kraj događaja nego biti dio istoga. I onda sve to prođe, pogledamo s malim vremenskim odmakom i jedna stvar postaje potpuno jasna – skoro sve je isto kao i prije pandemije. Te sve vodi ka jednom zaključku – što će nam E3? I neka tako ostane.


One thought on “Zbogom E3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.