Kalendar Maja Zoran Feric naslovnicaPremalo čitam domaće autore, dio toga leži u onim školskim danima kada su me forsirali čitati knjige koje me ni malo zanimaju. Iz istog razloga izbjegavam i mnoge klasike, premda sada s mnogo više godina na leđima bi se mogao ponovo okušati u njima.

Isto tako izbjegavam čitati hit knjige odmah prilikom njihova izlaska, čekam da se prašina slegne pa ih tek onda uzmem u svoje ruke. Kada se sve to zbroji i oduzme, knjiga koja je izašla prije četiri godine tek je sada došla na red.

Bilo je ponešto strahova, kako ću se snaći u s knjigom smještenom u godine u kojima nisam živio, i pričama iz godina koje još nisam doživio. Dvije priče iz jedne perspektive, ona iz mladosti Zagreba u početku druge polovice prošlog stoljeća i ponovljenog maturalnog putovanja penzionera, koje su se malo po malo isprepletale i stezale obruč radnje. Pripomogao je piščev stil i lakoća pisanja koja me više podsjećala na katanski razgovor s prijateljima nego elitističko književni.

Ako se čovjek potrudi može naći poveznicu s nekom radnjom, a ja sam to na vrlo čudan način pronašao u glavnom liku. Sigurno ne u njegovoj opsjednutosti prostitutkama, nego u vezi sa Senkom, čije ime potpuno alegorijski odgovara sjenom koju je ona ostavila nad njim i obilježila njegov život. Ljubav, prijateljstvo, poznanstva i činjenica da svaka priča ima dvije strane medalje.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.