Prema glasinama 2K je osigurao prava na FIFA licencu, uz očekivanja da bi prva nogometna simulacija koju će oni proizvesti doći ove godine. Trebala bi se zvati FIFA 2K25, po nomenklaturi koju su trenutno postavili za sve svoje sportske igre.

Vratimo se malo u prošlost, točnije u 2021. godinu kada sam pisao o cijeloj toj licenci i odnosu kojeg su EA i FIFA imali. Tada sam kazao da 2K pada na pamet kao potencijala udavača, ali ne zato što sam neki prorok, nego zato što je bilo logično svakome tko imalo prati. Na tržištu ima jako malo izdavača koji mogu, a još manje onih koji su voljni platiti novac za licencu FIFA imena. 2K je bio daleko najlogičniji izbor zato što već rade sa sportskim igrama pa dio tehnologije mogu iskoristiti i za nogomet. No isto tako sam rekao da će im trebati minimalno tri godine – što se podudara s ovom godinom izlaska koja se spominje.

Niti pregovori oko licence niti izrada igre nisu krenule jučer, to je proces koji traje već neko vrijeme, o čemu mi malo toga znamo. Saznat ćemo kada isti bude finaliziran, pošto još uvijek nije službeno objavljeno (iako tweet iznad kaže da je – nije), i dalje smo samo na glasini. Brak iz ljubavi? Ako mene pitate ne. I to apsolutno ne. Jedan iz interesa. Zato što i jedna i druga strana žele taj dogovor jer su bez njega u problemima.

Idemo prvo pogledati FIFA stranu. Nogometna organizacija nam je jasno dala do znanja kako želi imati nogometnu igru koja nosi njihovo ime. Znaju da im to donosi novac, a svima njima je novac najvažnija stvar na svijetu. Rok za potpis licence je sve kraći jer za dvije godine dolazi svjetsko nogometno prvenstvo koje organizira upravo FIFA. To znači da igra mora izaći ranije. Po trenutnom standardu kada te igre izlaze na jesen, negdje oko kraja prijelaznog roka u većini Europe, rujan 2025 bi im bio zadnja točka kada igra može izaći.

Jedino što moraju paziti je da igra ne bude gora nego ovaj logo

Zašto onda ove godine? Zato što nije lako napraviti sjajnu igru. To je proces koji traje i teško je kada se ide protiv naslova koji su direktna konkurencija te imaju desetljeća iskustva. Može izaći ove godine i ako mene pitate mala je šansa da će biti veoma dobra već u prvoj iteraciji. Mogu kazati kako će dogodine biti bolja, to jest u godini kada žele imati SP u igri. Sasvim legitiman način razmišljanja. Ne žele se dovesti u situaciju da im je SP vezan uz zaista lošu igru. A u godinu dana na tržištu se može jako puno popraviti za nastavak. Te bi druga morala biti osjetno bolja, koja bi popravila sve probleme kojih će biti.

2K pak ima jednu drugu računicu. Prilično je jasno da oni imaju nogometnu igru koju već neko vrijeme izrađuju. I mogu probati izaći na tržište s njom, gdje se već nalazi div zvan EA Sports FC i free-to-play eFootball. Ugurati se u to društvo je veoma težak posao, FIFA ime ti daje jednu dodatnu dimenziju. Daje ti i pasivno uzimanje dijela kolača time što će postojati postotak ljudi koji će kupiti krivu igru, zato što će se EA Sports FC još neko vrijeme kolokvijalno zvati FIFA. Samo se zapitajte koliki roditelji ili djedovi i bake će krivo kupiti kada im netko kaže FIFA. Samo zato što je se i dalje tako zove, iako to više nije ime igre. Na kraju dana, licenca stoji iza nje, FIFA je sigurno zvučnije ime nego 2K Football. Sigurno je i nego EA Sports FC (koji je po meni grozno ime).

Šanse da to uspije sigurno postoji. Ako je 2K spreman platiti licencu spreman je i uložiti u marketing igre. Čak se ne bih začudio da govorimo o agresivnom marketingu kako bi se probili na tržište. Moje razmišljanje ide prema tome da imaju maksimalno pet godina da uspiju prije nego izvuku kabel iz zida i kažu dosta. Iako imaju portfoliji sportskih naslova uspjeh nije zagarantiran. 2K je ugasio svoju NHL igru jer je ona EAova dobila u tom dvoboju, kao što je i EA ugasio svoju NBA igru zbog istog razloga na suprotnoj strani. Što su bili ispravni potezi, ako vidiš da ne uspijevaš nekada je bolje priznati poraz.

Samo je jedna stvar važna, hoće li imati HNL

U slučaju da ne uspiju stvar je jasna – stanje će ostati kako je. Puno zanimljivije pitanje će biti ako uspiju. Od poslovnog modela pa do toga kako će se konkurencija odnositi prema tome. Konkurencija je uvijek dobra jer potiče rad i razvoj. Ipak, onaj dio koji bi mogao biti najzanimljiviji u potencijalnom uspjehu je upravo onaj kojeg je EA napravio. Raskinuti veze s nositeljem licence. Tko kože da i 2K ne bi napravio isto?


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.