Jedna zanimljiva vijest dolazi iz Velike Britanije, i dok ne znači da je kod nas tako, prilično je indikativna za neke trendove industrije. Assassin’s Creed Valhalla imao je bolju fizičku prodaju nego Call of Duty Black Ops Cold War.

Ovo je prvi puta u 13 godina da Call of Duty igra nije uzela prvo mjesto u tjednu u kojem je izašla. Što je uzrok tome? Ima nekoliko razloga koji su pomogli u svemu tome, samo uzmite jednu stvar u obzir, ovdje govorimo o fizičkim primjercima, digitalne verzije nisu nešto što mogu pratiti. A kako je zadnjih godina digitalna prodaja u enormnom rastu, gledanje koliko je ‘kutija’ prodano postaje sve manje relevantno.

Krenimo redom. Jedan od razloga koji je zasigurno pridonio tome je vrijeme samog izlaska. Kako se ovdje gledaju tjedne brojke, Assassin’s Creed je bio u prednosti pošto je izašao u četvrtak uz Xbox Series X|S konzolu, dok je Call of Duty izašao u petak. Dan razlike ne čini toliku razliku koliku čini sama konzola. Što imate za igrati uz novi Xbox? Assassin’s Creed! Odlično, uzimam. I čemu ponovo ići sutradan u dućan po Call of Duty? Možete ga kupiti digitalno, a možete zaigrati Warzone besplatno, dok će puna igra čekati neku akciju.

Informacija kaže kako je fizička prodaja bila za 64% manja nego što je imao prošlogodišnji Modern Warfare, a Activision je objavio kako su imali najbolji prvi dan digitalne prodaje u povijesti serijala. Treba li to čuditi? Ni najmanje. Assassin’s Creed je prvenstveno single player igra, dok je Call of Duty prvenstveno multiplayer. Ako već igraš online, čemu je i ne kupiti online, pogotovo uz Covid-19 koji je prisutan diljem svijeta? Čemu izaći iz kuće kada uz par klikova može doći do igre. Naravno, isto vrijedi i za Assassin’s Creed, ali tu se ponovo vraćamo na onaj dio da su ljudi išli po konzole.

Broj tri je vezan uz marketing. Assassin’s Creed je odradio sjajan posao po tom pitanju, izgledao je kao prva next gen igra koju se isplati nabaviti (iako je dostupan i za generaciju na izmaku). Dok je Call of Duty već godinama u jednoj status quo poziciji. Njegova popularnost je neupitna, ali zadnjih godina to više nije igra koja postavlja trendove FPS žanra, kao što je radio u prvim godinama serijala. Plus, svake godine je tu, može čekati malo.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.