Kada je Sony najavio Astro’s Playroom kao igru koja besplatno dolazi uz PlayStation 5 sustav, mnogima je na pamet pao Knack. Iako on nije bio besplatan, postao je više šala nego što je hvaljen poradi kvalitete. Hoće li Astro doživjeti istu sudbinu?

Mnogi nisu imali priliku igrati Astro Bot Rescue Mission, PlayStation 4 VR igru, tako da Astro kao lik nije baš nešto pretjerano popularan. Staviti njega kao maskotu za igru koja će pokazati sve što PlayStation 5 kontroler nudi bio je prilično hrabar potez. Na kraju će se pokazati i veoma pametan, pošto Astro’s Playroom istovremeno donosi nostalgiju, zabavu i pokazuje što sve DualSense kontroler može napraviti.

Pozdrav svima

Prije nego što sama igra krene imat ćete priliku osjetiti magiju kontrolera na djelu, a to će dodatno biti potencirano u kratkom demu koji kreće kada pokrenete igru, koji će pokazati bazne ideje koje DualSense ima. Divno, krasno. To ste odradili i sada na red dolazi ono glavno – igra. Ideja igre je da se nalazite u PlayStation 5 sistemu, dok su nivoi tematski podijeljeni na komponente koje sačinjavaju konzolu – GPU, SSD, memorija i sistem hlađenja. Svaka od tih komponenti je kao zasebni svijet sa zasebnim gameplay mehanikama.

Nema straha, koji god svijet izaberete, on neće predstavljati neki problem. Igra nije teška, tu i tamo će vas neka greškica vratiti na checkpoint, no njih je toliko puno i SSD pruža gotovo instantni povratak da nikada nećete izgubiti više od pola minute. Neovisno koji svijet izaberete čeka vas rapsodija dobre zabave popraćena sjajnom elektronskom muzikom, te igrom osjetila za vaše prste. Već će vam samo hodanje dati drugačiji osjećaj ovisno o tome na kakvoj podlozi hodate – drugačije ćete osjećati pijesak, vodu, led ili pak travu. Dok će pravi test biti kada naiđete na odijela s kojim vaš Astro dobiva nove mogućnosti.

Od kostima žabe u kojem ćete uz triggere i korištenje žiroskopa skakati poput federa, ili kostimu majmuna u kojem ćete uz iste komponente, ali potpuno drugačiju izvedbu imati sposobnosti olimpijskog gimnastičara. Ili možemo govoriti o korištenju luka i strijele koji pušta zadovoljavajuć zvuk kada koristite, ili pak o osjećaju kada u jednom nivou kiša krene jače padati što DualSense sjajno emulira. Štogod radili u igri, imat ćete neki osjećaj zadovoljstva, bilo da tražite skrivene predmete u nivou, koji su artefakti iz PlayStation povijesti; skupljate novčiće kako bi koristit gacha mašinu za nagrade (koje su dostupne samo za novčiće iz igre); ili tražite momka s plavom kapom i kamerom koji snima prepoznatljive likove iz PlayStation naslova. Bit će to jedno veliko zabavno iskustvo.

Kada kažem kako je Astro’s Playroom jedan veliki omaž PlayStation povijesti, ne šalim se. Kompletna grafika igre je postavljena u tom stilu. Kada vam cvijetići u travi izgledaju kao četiri prepoznatljiva PlayStation znaka, znate kako je uloženo jako puno ljubavi u razvoj ove igre. Ili kada Astro sjedne igrati PS Vitu u igri kada vi odložite kontroler i uzmete malu pauzu. Ili kada se krene smrzavati kada je na snijegu. Ili kolut na napuhavanje oko struka kada je u vodi. Ili sve gluposti koje stotine drugih Astrobotova rade u pozadini svakog nivoa. Igra je naprosto prepuna detalja koji će vam izmamiti osmijeh na lice.

U slučaju da odlučite isključiti mnoge DualSense opcije koje Astro’s Playroom čine posebnim, izgubit ćete dio magije, ali ćete i dalje dobiti jednu veoma zabavnu platformsku igru. I tu leži snaga zbog kojeg je ovo igra koju morate odigrati onda kada nabavite PlayStation 5. Mogli su ovo staviti kao zasebnu igru, staviti cijenu i prodavati, vjerojatno s dobrom prodajom – no nisu. Odlučili su svima dati uvid u ono što nova generacija pruža. Nama ostaje samo zahvaliti se i nadati se da će na svemu ovome nadograditi kako bi negdje u budućnosti dobili nastavak. Astro to zaslužuje.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.