Dodatne informacije (16/1/2018): Pisao sam o tome što nam ekspanzija sve donosi, sad nam je Firaxis dostavio video u kojem sve to možemo vidjeti. Pogledajte ispod koje nam sve nove mehanike dolaze u prvoj ekspanziji za Civilization 6.

Ako vas zanima koje su sve civilizacije najavljene kliknite ovdje.

Originalna vijest (28/11): Nagađali smo kako bi mogli, a sada napokon i jesu – Firaxis je najavio prvu veliku ekspanziju za svoju popularnu strategiju Civilization 6.

Rise and Fall dolazi jako brzo, 8. veljače 2018. je trenutni datum izlaska. Najava nam je došla u traileru koji konceptualno podsjeća na onaj za originalnu igru. Ponovo Sean Bean, te ponovo neće dočekati kraj trailera živ. Cijena bi trebala biti oko 30 eura, no još se čeka službena potvrda toga.

Po pitanju novih stvari dolazi nam devet novih vođa, osam novih civilizacija, osam novih svjetskih čuda, sedam čuda prirode, četiri nove jedinice, 2 nove ’tile nadogradnje’, 3 nova resursa, 2 nova distrikta te 12 novih zgrada. Prilično impresivno samo po sebi, no to je samo površina. Ispod nje dolazi nam još jako puno stvari.

Zlatna doba nam nisu nepoznanica iz prijašnjih nastavaka, no tamna doba? E to je nešto novo. Ideja je da ovisno o događajima i akcijama koje napravimo naša civilizacija uđe u stanje blagostanja i progresa, ili uđe u svoje tamno razdoblje prilikom prelaska era. Ideja je da igrači prilagode svoj stil igranja ovisno tome. A jedna od glavnih stvari na koju će to utjecati je lojalnost.

Još jedna mehanika koja vuče korijene iz prijašnjih nastavka. Ideja je da gradovi budu lojalni carstvu, te ako nisu da postaju nesretni do te mjere da se žele odvojiti. Nekada smo to mogli uz pomoć kulture, no sada naprosto grad može proglasiti autonomnost i prestati biti dijelom vašeg carstva. Bilo postati kompletno samostalni ili se priključiti nekom drugome. Naravno, to ide i u drugom smjeru. Možda imate tako dobro carstvo da će susjedovom najbliže gradu biti zanimljivije biti s vama, pogotovo ako susjed upadne u tamno doba svog carstva.

Guverneri su nešto kompletno novo. Specijalizirani vođe koji dodaju bonsue gradovima sa svojim unikatnim sposobnostima. Možemo ih unaprjeđivati te ih imati sedam sveukupno. Kako budemo napredovali tako ćemo moći odabrati, poboljšati trenutnog ili zaposliti još jednog. Brže rute trgovine ili efikasna gradnja čuda? Možda ipak njih više kako bi brže razvili carstvo? Pa čak i jedan kojeg možemo poslati u grad državu kako bi postigli bolje odnose s njom.

Dugo godina zagovaram savezništva u samoj igri (recimo tipa NATO), no nikada to nije do kraja ostvareno. Ekspanzija želi i to ispraviti. Ideja je da ćemo moći izabrati tip savezništva, na primjer znanstveno ili vojno, te ga zadržati što dulje, pošto dulje savezništvo daje bolje bonuse. Isto tako, bit će hitne situacije koje će stvoriti savezništva protiv određenog igrača. Bilo da on postane prejak pa se stvori veliko savezništvo kako bi mu se suprotstavili, ili ako padne sveti grad u ruke druge religije. Kao ideja zvuči super, zbilja se nadam kako će funkcionirati.

Tu će biti i još mini achievementi koji će biti kao ključne crtice u povijesti, a ujedno će utjecati na zlatna doba. Ideja iza toga je da se stvori još jedan dodatan sloj raznolikosti. A ako želite pročitati kompletnu najavu, kliknite ovdje.

Puno ideja, no ono najzanimljivije nisu kazali – koje nam civilizacije dolaze. No nešto moraju sačuvati za kasnije.


One thought on “Civilization 6 dobiva Rise and Fall ekspanziju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.