Godinama se govorilo kako su strategije jedan od žanrova koji baš i nije namijenjen konzolama nego prvenstveno PC tržištu. I dok o strategijama u realnom vremenu još uvijek možemo raspravljati, postaje sve jasnije kako one na poteze itekako dobro funkcioniraju na konzolama. Jedan takav primjer je Civilization 6 koji je dolaskom na PS4 i Xbox One, nakon što je već neko vrijeme bio dostupan za na Switch, pokazao kako mu je tu mjestu. Pokazao je kako neke stvari uvijek ostaju iste, uključujući i neke loše.

Krenimo s onime što će biti prva stvar koja će vas zanimati ako ste ikada igrali bilo koji Civilization nastavak. Kako funkcionira ‘još jedan krug’ zaraza? Identično. Ako se nađete opravdavajući sebe zašto morate odraditi još samo tu sitnicu, a ja sam se našao u toj situaciji po nekoliko puta u istoj večeri, onda vam je jasno kako je ta zaraza i dalje prisutna. A to znači kako je gameplay vjerodostojno prebačen. To smo i očekivali, veće razmišljanje je bilo o tome kako kontrole funkcioniraju da podrže sve to. I dok su nešto sporije nego na računalu, gdje imate quick-key za određene akcije, ovdje ćete te iste akcije morati napraviti s tri ili četiri klika na kontroleru. Dugoročno gledano zanemariva stvar. Sve što sam htio napraviti sam uspio napraviti, samo sam morao ići lijevo ili desno kroz izbornik kako bi došao do željene funkcije. Prilično lagano, a nakon nekoliko sati sam se privikao da nisam morao ni gledati u izbornik kako bi odradio željenu akciju. Ušla je u memoriju mišića.

Grafički izgleda odlično

Trajanje kruga je bilo ono što me zabrinjavalo. I dok za razliku od Age of Wonders Planetfall gdje je moj PS4 zvučao kao da će svakog trena poletjeti s aerodroma, ovdje nisam imao problema sa zvukom konzole prilikom procesuiranja krugova i(li) pokretanja igre. Krugovi su se vrtjeli jako brzo sve dok nisam došao u kasnu fazu igre. I tu su nastali problemi. Prilično veliki problemi. U početku mi se prilikom procesuiranja krugova događalo da se igra jednostavno sruši. Što je bilo iritirajuće, ali sam samo ponovo očitao i nastavio dalje. No isti taj save, kojeg sam igrao na najvećoj mogućoj mapi, nikada nisam dovršio zato što sam došao do kruga u kojem me je svaki puta izbacio iz igre. Bez obzira što u njemu napravio. Čak sam probao učitati autosave nekoliko krugova ranije, odraditi stvari drugačije, no konačni rezultat je bio potpuno identičan. Nisam uspio dovršiti mapu. Nisam siguran da li je to privremeni ili stalni problem. Pošto je prvog dana bio problem s multiplayerom, kojeg su ekspresno popravili patchom. Za ovo još nije došao patch. Iskreno se nadam da hoće, pošto je u ovom trenutku to veliki problem za sve one koji vole igrati na najvećim mapama. Isto mi se nije dogodilo na manjim mapama koje sam bez problema uspio završavati.

Možda je veći problem ulaznica koja vam je potrebna za ući u ovaj svijet. Ako želite igrati Civ 6 s njegovim ekspanzijama morat ćete dati oko 650 kuna. Što je prilično značajna suma s kojom ćete dobiti pristup svim civilizacijama. Nešto manja nego za PC, premda PC verzija nudi i podršku modovima, što za sada konzolaška verzija ne nudi. Stvar je da želite igrati sa svim ekspanzijama pošto one čine Civilization 6 iskustvo sjajnim, lojalnost i klimatske promjene postale su sastavni dio igre. Igrati bez toga je povratak tri godine u prošlost.

Civilization 6 je odličan dodatak konzolama i nekako mi se čini kako bi idući nastavak mogao istovremeno izaći za PC i konzole. Ili barem s puno manje vremenskog razmaka. Ali isto tako ima probleme koje sam naveo. I dok cijenu možete adresirati čekajući akciju, bit će važnije vidjeti hoće li popraviti igru da ne dolazi do situacija u kojoj sam se ja našao. Sačuvao sam taj save da ga u budućnosti ponovo posjetim kako bih i sam dobio odgovor na to pitanje.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.