Povodom 20 godina Diablo serijala, Blizzard je odlučio lansirati poseban događaj za Diablo 3, onaj u kojem možemo ‘ponovo proživjeti’ Diablo 1 dane, igru s kojom je serijal krenuo.

Vratimo se nekoliko mjeseci u prošlost, u Blizzcon dane kada smo nagađali što nam je to tako veliko Blizzard pripremio u sklopu proslave tih 20 godina. Nagađali smo o remaster verzijama jedinice i(li) dvojke, potencijalnoj ekspanziji za trojku, ili čak poprilično hrabro smo gledali prema četvorci. Konačna objava nije bila niti upola toliko zanimljiva – najavili su u prvom paragrafu spomenuti događaj i novu klasu Necromancera koja dolazi u obliku plaćenog DLCa. Ovo potonje bilo je najavljeno trailerom koji nije bio na razini drugih stvari tog dana – OverWatch je imao sjajan cinematic kojim je predstavljen novi lik, a Heroes of the Storm imao je predstavljanje za svoja dva nova lika. Necromancer video bio je kvalitetom puno ispod toga, što je samo pokazalo koliko je Bliizzardu stalo do Diabla.

Razlog nije mržnja prema Diablo serijalu, razlog je u produkciji novaca koju taj serijal (ne) stvara. Pogledajte sve druge njihove igre i vidjet ćete kako postoje načini na koji dobro zarađuju nakon inicijalne prodaje. World of Warcraft ima pretplatu i dodatne usluge koje se mogu kupiti (kao i mountovi i petovi), Hearthstone i Heroes of the Storm uz free-to-play model imaju kupnju dodatnih karti odnosno skinova za likove. Overwatch pak ima i jedno i drugo, iako nije u free to play modelu. Čak i Starcraft 2 ima u obliku dodatnih zapovjednika za co-op ili pak DLC priče. Jedino Diablo 3 nema ništa, to jest, nema više ništa od kada je aukcija za prave novce ugašena prije ekspanzije.

Prolaz koji vodi 20 godina u prošlost

I dok čekamo cijenu Necromancera, uz silna nagađanja kako će biti 20 dolara / eura (što je previše, pogotovo uz neka obećanja koja igra nije nikada dostavila kao recimo PvP), stigao nam je taj poseban događaj u kojem možemo oživjeti nostalgiju na nešto od prije dvadeset godina.

Originalni Diablo nikada nisam igrao, malo žalim zbog toga, ali tada nisam imao računalo na kojem bih ga mogao igrati, a kasnije su druge igre dobile prednost. Zbog toga mene nije ulovila nikakva nostalgija za vrijeme tog događaja. Došao sam na lokaciju, prošao kroz portal i zaplovio u 16 nivoa labirinta…

Nije mi se dalo kreirati novog lika te probati to od prvog nivoa (što je preporuka kreatora), odlučio sam koristiti već postojećeg. I za manje od sat vremena završio sam taj veliki dungeon. Bacio sam pogled na Reddit gdje kažu kako je potrebno nekoliko sati kako bi se skupili svi achievementi vezani uz ovaj limitirani događaj, što je također jedna zamjerka koju dio zajednice ima – njegova vremenska limitiranost.

Kompletan dojam je pomiješan. Bilo je zabavno, pogotovo što su se ‘potrudili’ staviti vizualni stil starih dana, kretanje lika, izgled teksta kada predmeti padnu, no u konačnici to je samo grafički filter bazne igre. Sve ovo je u potpunosti Diablo 3, izgled područja je identičan, nisu se potrudili napraviti nešto drugačije, neprijatelji su manje-više isti, možda su tu jedan ili dva nova modela, koliko je i otprilike novih vizualnih komada opreme. Jedino što odskače je retro sučelje, no ako pogledate video ispod kojim predstavljaju 2.4.3. patch, vidjet ćete kako je tim shvatio kako ‘nema dovoljno vremena za to’ i kako su pojedini članovi tima to napravili u svoje slobodno vrijeme (na čemu im hvala), što u konačnici samo pokazuje koliko im je zaista bilo stalo da od ovoga naprave veliku stvar.

Trebao je to biti velika proslava Diablo seriala, a puno je se bolje slavi u drugim igrama nego u ovoj, što je pomalo žalosno. Teško je reći što to točno znači za sam serijal, jedinica i dvojka serijala su u svoje vrijeme bile sjajne igre koje se ostavili dubok trag u video igrama. Diablo 3 nikada nije dosegao tu razini, a vrlo vjerojatno i neće, samo će ostati zapisan kao jedna od najbolje prodavanih PC igri. Sam Diablo 3 je imao puno problema kada je izašao, teško je zaboraviti probleme koje su imali s logiranjem na server zbog stalno online opcije. Igra koja je bila oko farmanja predmeta pomalo je uništena aukcijama, a niti četiri težine nisu pomogle, trebalo je proći igru tri puta sa svakim pojedinim likom kako bi se došlo do težine gdje padaju najbolji predmeti. Čak i uz sve to imala je svoje čari, pogotovo boss borbe koje su imale neku mehaniku, pošto ih danas i nemaju koliko brzo padaju.

Ekspanzija je napravila tranziciju, omogućila je lakši dolazak do predmeta, toliko lak da je u nekoliko sati moguće imati kompletan build, prebacila se na farmanje paragona i generalnu temu dodavanja snage na već ionako veliku snagu likova. Probali su sa uvođenjem sezona u kojima se kreće iz početka, što iako ima svoj čar no na kraju se svodi na to da je apsolutno svaka sezona ista – izuzev pet ili šest novih predmeta koji dođu, a kasnije postanu dostupni svim likovima. Osjećaj je kako je Diablo izgubio dio svog identiteta. Uz svaki puta istu (ili barem sličnu) priču, s upitnom kvalitetom, pitanje je što Diablo može i treba napraviti kako bi nastavio u budućnosti.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.