FIFA 16

Nogomet – najvažnija (sporedna) stvar na svijetu. Postoji nešto divno u toj pauzi između sezona, odmoru od akcije i početku nove sezone. Nešto što je jasno samo fanovima nogometa, a njih ima malo more diljem svijeta. I tako, uz novu sezonu dolaze nam i nove virtualne simulacije koji se poput vrhunskih klubova bore koja će biti bolja. FIFA 16 je ove godine krenula putem koji pokazuje kako to nije samo muška igra.

Razlog zbog kojeg žene ne igraju nogomet je u tome da se jedanaest žena nikada ne bi mogle pojaviti na jednom mjestu u istoj odjeći.  – Phyllis Diller

FIFA 16 predstavila je nešto noviteta od kojih neki idu do te mjere da praktički ponovo morate naučiti igrati nogometnu igru. Jedno takvo je precizno dodavanje koje dodaje dodatnu dimenziju dubine u samu nogometnu igru. Prvih par utakmica to će vam se činiti kao potpuno frustrirajući dodatak, procijeniti jačinu i kut dodavanja je nešto što trebate naučiti, u ovom slučaju na greškama. Naizgled jednostavna dodavanja postali su brzi kontra napadi protivnika vođeni nevještim pokretnom moje ruke. Savladajte to i možete biti pravi trequartista, samo imate na umu da za to treba vremena.

U ofenzivan repertoar dodani su driblinzi bez dodira lopte s kojima možete poput Messija izbaciti protivničkog igrača samo trzajem tijela. Zgodan dodatak koji će vam se brzo uvući pod kožu, samo pazite, u ovom nastavku reakcije obrambenih igrača puno su bolje. Jedna od zamjerki prošlog nastavka bila je slaba kontrola nad tim aspektom igre, teško se dolazilo do lopte jednom kada bi je izgubili. Ovdje je to popravljeno, čak i umjetna inteligencija zna odraditi dobar posao te prekinuti ili očistiti pokoji napad. Premda će biti iritantno kada vam sporiji obrambeni igrač dostigne vašeg brzog napadača.

FIFa 16 zene

Može se kao i svake godine reći kako sve to čini nogometnu igru realnijom (što nije dok ne dodaju valjanja po terenu i konstantne pokušaje varanja), ali ostaje pitanje u zraku koje se također pojavljuje iz godine u godinu. Ima li dovoljno sadržaja kako bi se opravdalo izdavanje novog nastavka? Malo kada je odgovor na to pitanje da, nogomet danas izgleda toliko dobro da je teško naći fundamentalne razlike iz godine u godinu – pravu razliku ćete vidjeti ako uzmete ovu i pet godina staru FIFU.

Srećom, nije gameplay sve što se gleda kao dio sveukupnog paketa. Jedna od najboljih (usudio bih se reći i najhrabrijih) stvari koje je FIFA ove godine napravila je uvođenje ženskih igračica u igru. Moram priznati kako je to bio sadržaj koji me je prilikom predstavljanja igre najviše zainteresirao i kako je to sigurno pomoglo prodati koji primjerak više među ženskom populacijom. To nisu samo drugačiji skinovi, to je praktički potpuno drugačija igra – tempo same igre, njihova snaga, način kretanja – sve, sve, sve. Treba skinuti kapu i reći kako je napokon bilo vrijeme da netko shvati da svi ti silni timski sportovi nisu samo muški. Za sada je odabir ograničen na nekoliko ženskih reprezentacija, a iskreno se nadam kako će se kroz godine njihov broj povećati, te da će osim njih biti dodani i klubovi ženskog nogometa.

FIFA 16 draft

Jedna od najboljih stvari koju FIFA ima je FIFA Ultimate Team, a ove godine FUT je postao još bolji uz draft mod. Kada ga pokrenete morat ćete odabrati formaciju za svoju ekipu, a zatim ćete za svaku poziciju dobiti pet nasumično odabranih zlatnih igrača, time i priliku za složiti jaku ekipu bez puno truda. Caka je u tome što s tom ekipom igrate samo određen broj utakmica koje postaju progresivno teže. Što više pobjeda ostvarite to će biti bolja vaša konačna nagrada. Draft će bez ikakve dvojbe biti prilično popularan i nastavit ćemo ga gledati i idućim nastavcima serijala.

O vizualnom izgledu igre nije potrebno puno govoriti. FIFA 16 izgleda sjajno, bez ikakvog problema možete prepoznati sve najvažnije igrače današnjice, dodane su nove animacije čime je poboljšana količina emocija koja je bila okosnica prošlog nastavka. Ipak, nije prezentacija sve, mogla bi vas itekako smetati količina ponovljenih snimki koje ćete vidjeti za vrijeme utakmice. Koliko god to televizijski izgledalo i koliko god nekome neutralnom promatraču može izgledati super, za vas koji igrate moglo bi biti izvor laganih frustracija. Komentatori su standardno kvalitetni, bit će situacija u kojima neće biti na visini zadatka, čut ćete ponavljana nakon hrpe odigranih utakmica, sve što spada u granice normale. Sam soundtrack također spada u kategoriju standardnog, puno pjesama različitih autora. Neke koje će vam se svidjeti (ovisno o vašem glazbenom ukusu), neke ne.

Konačni sud za FIFA igre uvijek je jako subjektivan. Napravljeni su neki koraci naprijed, ali taj godišnji ciklus teško će više dozvoliti igri da napravi neki veliki iskorak i redefinira samu sebe. Kada uzmete igru znate što vas očekuje, a s time možete biti više ili manje zadovoljni. Ovog puta je kazaljka na tom brojaču negdje na sredini. Promijene izgledaju više kozmetičke nego konkretne, uz dodatni uteg što je nedavno izašli Pro Evolution imao zaista kvalitetno izdanje. FIFA 16 prati trendove nogometa, kao i sam sport sporo evoluira i teži tome da zaradi što više novaca. Ali, baš kao i kod pravog nogometa, to nas ne sprječava da uživamo u njoj.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.