Nova godina, nova FIFA igra. Ništa čudno. Čak nije ni čudno kada promijene u samoj igri nisu velike, pošto je FIFA već toliko profiliran i poliran serijal da se promijene puno bolje vide kada se usporedi napredak serijala kroz pet godina. Ipak, ovo je godina u kojoj nam dolazi nova generacija, te je postojalo neko razmišljanje, pa čak i očekivanje, kako će FIFA 21 probati ugrabiti svijetla reflektora i predstaviti nešto novo i veliko. No nije.

Nemojte se zavarati, igra je donijela novitete koji nisu vidljivi na prvu loptu. I manje-više svi oni su napravljeni tako da se stavi naglasak na napadački nogomet i prilično ‘spektakularan’ nogomet. Tu su novi driblinzi s kojima puno bolje možete kontrolirati ritam, dodavanja su postala možda malo i pre dobra, pogotovo ona precizna dubinska dodavanja koja paraju obranu. Igra glavom se je vratila, nakon što u prošlom nastavku gotovo da nije postojala, brzi igrači lakše pretrče sporije obrambene igrače (što često nije bio slučaj), oni koji imaju dobru karakteristiku pozicioniranja će puno lakše izbjeći zaleđa. A kada sve to zbrojite, vro vjerojatno ćete zabiti nekoliko golova po utakmici.

Sam paziti, pogotovo ako igrate online, pošto će i vaš protivnik napraviti to isto. Obrana je riječ koju FIFA sve manje poznaje. Obrambeni igrači se i dalje ponašaju glupo, i dalje je najbolja opcija igrati sa zadnjim veznim kako ne bi ostavili rupu u zadnjoj crti obrane. A onda kada sve to zakaže, nemojte očekivati pomoć golmana pošto je ovo izrazito loš nastavak za njih. Golmani su isto ljudi, griješe, ali količina grešaka koje ovdje radi je zapanjujuća. Uloviti ubačaj iz kornera lagano u ruke? Ma ne, bolje loše boksati loptu. Primiti gol s 30 metara dok golman izgleda kao da flertuje s nekom navijačicom? I to je tu. Imat će oni svojih obrana, ali puno češće će navući bijes na vas, vjerojatno uzrokovati i pokoji razbijeni kontroler. Jedina baš dobra stvar je što uspješni klizeći startovi sada puno češće ostave loptu u vašem posjedu. Ako volite talijanski catenaccio iz devedesetih te tvrde rovovske utakmice u kojima obrane dominiraju te se sve svodi na konačnih 0-0, onda ovaj nastavak nije baš za vas.

Po pitanju modova prilično je slična filozofija, puno više promjena se vidi na višegodišnjoj bazi, iako su neki modovi dobili relativno značajne promjene. Volta se vratila, te čak ima i ‘kampanju’ koja je zabavna sa ravno nula supstance. Drugu godinu za redom Volta ima osjećaj kao da se radi o modu koji je napravljen samo kako bi igrači mogli pokazati svoju kozmetiku. Volta nije FIFA Street, iako ima svoje draži, no nedovoljno da bude relevantan mod. Ako vam je već do tako nečega, bolje ugrabite prijatelje, loptu, četiri cigle i igrajte negdje na otvorenom kao nekada. FUT je dobio neke sitne promjene, no i dalje dvije ključne stvari se vežu za njega. I dalje je to daleko najpopularniji mod kojeg igra ima te je i dalje slot mašina napravljena kako bi generirala novce zamaskirana u nogometnu simulaciju. Premda je ukidanje fitness karti jedan pomak kojeg u fanovi tražili neko vrijeme.

Najviše promjena doživjela je karijera, ista ona koju je EA godinama zaboravio da postoji. Jedan od najboljih detalja je što možete gledati simulaciju utakmice u obliku taktičkog prikaza te se u bilo kojem trenutku prebaciti na teren. Jako cool ideja koja nevjerojatno dobro funkcionira, bilo da želite uspješno dovršiti ključni kontra napad, zabiti sloboda udara ili penal, ili pak preokrenuti rezultat u utakmici koja baš ne ide tokom kojeg ste očekivali. Zgodan dodatak je i opcija u kojoj možete istrenirati igrača za drugu poziciju, kako bi bolje odgovarao vašim taktičkim idejama. Kao i još ponešto sitnica. Nije neki revolucionarni pomak, ali je itekako dobrodošao. Njega treba još malo ispolirati, što će vjerojatno napraviti u sljedećem nastavku, pošto je količina izbornika koje morate otvoriti kako bi došli do nečega malo prevelika.

Audio vizualna prezentacija je točno onakva kakvu očekujete od serijala i tu se nema baš puno za dodati. FIFA 21 je istovremeno sjajna igra koja vam može pružiti sate i sate zabave, ali i tek nešto malo unaprijeđena verzija prošlogodišnjeg izdanja sa rosterima koji odgovaraju ovoj nogometnoj sezoni.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.