Nogomet i frizure idu ruku pod ruku. Od popularnih fudbalerki, koje su već odavno izašle iz mode, preko svega onoga što je David Backham popularizirao, pa do svih današnjih frizura koje možete vidjeti na nogometnim travnjacima iz tjedna u tjedan. I sigurno se pitate kakve ovo veze ima s video igrama? Pa direktno ne baš puno, ali indirektno, ponešto.

Možda ste čak i vidjeli kako se pojedini igrači na socijalnim mrežama žale kako bi htjeli da frizura u najnovijoj FIFI odgovara onoj koju imaju na glavi. I to je redovito FIFA na koju se žale, ne i PES. I dok sam u početku smatrao glupavo, čak i djetinjasto, sada mi je stanje uma drugačije. A sve se svodi na ponudu i potražnju, te jake adute na kojima netko gradi svoju prodaju.

Ako pogledamo usporedno dva serijala prilično je jasno koja je snaga kojega. PES je godinama kralj gameplaya. Kada god igram tu igru puno sličnija je nogometu kojeg vidim na terenima. FIFA pak svoje adute gradi na pristupačnosti, spektakularnosti i vizualnom izgledu. I baš taj vizualni izgled je nešto što godinama grade. Izgled igrača, stadiona, publike – svega. Dodajte na to sve licence koje plaćaju i prilično je jasno koliko FIFA drži do svog standarda. I tu je dio gdje vidim validnost prigovora pojedinih igrača na svoje frizure.

Jedan od prvih takvih je bio Jessi Lingard početkom sezone. Zašto je to važno? Zato što govorimo o igraču koji igra u jednom od najpopularnijih klubova svijeta, o igraču koji je upravo završio Svjetsko prvenstvo gdje je njegova Engleska došla do polufinala. Ili drugim riječima – riječ je o igraču koji ima značenje. S druge strane tu je nogometna igra koja istini za volju ima tisuće igrača u bazi, od kojih mnogi izgledaju vizualno prihvatljivo. Ali je isto tako činjenica kako ista ta igra samo napravi copy /paste iz godine u godinu, bez pretjerano truda. Kako je to igra koja tjedno modificira statistike igrača, no to su u konačnici samo promjene brojki i ništa više od toga. Igra koja bez imalo grižnje savjesti ima svoju kravu muzaru zvanu FUT, usprkos tome što su pojedine zemlje krenule u zabranu loot boxova.

Isto tako je to kompanija koja pokušava maksimizirati profit tako da što manje ulaže u razvoj igre. I ne, nije potrebno da FIFA promjeni svaku frizuru, svakog nogometaša, svaki puta kada neki stavi drugu na glavu. Ali je potrebno vidjeti, reagirati, a ne čekati da se igrači javljaju preko socijalnih mreža. Koliko je zbilja posla promijeniti pokoju frizuru na mjesečnoj bazi? A ne to napraviti samo ponekada, i to kada izlazi novi nastavak serijala. Više ne živimo u vremenu kada bi ono što dobijemo bila konačna verzija igre bez ikakvih modifikacija.

Nekada je frizura ispravna, a sve ostalo nije. Također kod igrača koji je igrao polufinale SP i koji igra za jedan veliki klub

Stoga, idući puta kada vidite kako neki nogometaš (ili sportaš za neku drugu igru) prigovara što njegov virtualni avatar nema ispravnu frizuru (ili kompletan izgled), nemojte ga osuđivati. Sjetite se kako ista ta kompanija zarađuje milijune i milijune na prodavanju imena igrača pod različitim raritetima (uključujući i njegovo), ali joj je problem utrošiti pola sata kako bi im promijenila frizuru kako bi bili prepoznatljivi.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.