Dragon’s Dogma slavi deset godina postojanja. Povodom toga Capcom je postavio prigodnu web stranicu koja slavi taj jubilej. Ali za sada, na tome je ostalo. Nije bilo riječi o nastavku, nešto za što postoji određena doza priželjkivanja među fanovima. Ostaje nam samo već odavno ugašeni MMO, kao i Netflix animirana serija.

Prodaja u Japanu nikada nije bila problem, tamo je Dragon’s Domga prošla bolje od svih očekivanja. Pravi problem bila je tranzicija na zapadnjačku publiku gdje se igra nikada nije primila. Milijun i pol primjeraka je zadnja službena brojka koju imamo, vjerojatno je narasla od tada pa do danas, koliko često je igra bila na akciji i na koliko je platformi sve dostupna.

https://twitter.com/DragonsDogma/status/1529116533561122816

Igra je bila zamišljena kao zapadnjački RPG, od tuda je vukla inspiraciju i zato je još veći udarac bio to što tamo nije prošla dobro. Tvorac serijala, Hideaki Itsuno, koji potpisuje i mnoge Devil May Cry igre, je kazao kako se je navao 10 milijuna prodanih primjeraka, od čega milijun u Japanu. Usprkos tome što je bilo daleko ispod njegovih očekivanja, zadovoljio je Capcom očekivanja i krenuo je pričati s njima o nastavku. Pogotovo što je rekao da su stavili 60-70 posto onoga što su imali u planu u igru. Nisu stigli i nadali su se da će imati priliku to dodati u nastavku.

Spomenuta Netflix serija, iz 2020. godine, vjerojatno je imala ideju proširenja horizonta, stvaranja svijesti o postojanju serijala. Kao pripreme za nešto buduće u serijali. Ili su barem tako fanovi mislili. Baš kao što i sada misle zbog toga što je Hideaki Itsuno objavio na Twitteru. Da li je to samo priželjkivanje ili zbilja ima nešto tu? Teško je kazati, ali meni bi bilo smisleno objaviti tako nešto na okruglu obljetnicu, pogotovo kada lansiraš posebnu web stranicu koja na sebi nema ništa vrijedno spomena. Što znači da se ili ne radi na nastavku, ili je u toliko ranoj fazi da neće biti tu idućih nekoliko godina.

Zašto je Dragon’s Dogma tako voljena kod onih koji su zaigrali? Ponajprije zbog sjajnog i metodičnog sistema borbe kojeg dodatno upotpunjuje sistem likova s kojima idete u borbu – takozvani Pawn. To su svi navodili kao daleko najbolju točku igre. Najlošija, na žalost za RPG, je njen narativni aspekt. I to daleko najlošiji.

Kada sam zamislio ovaj segment, nisam mislio govoriti o svakoj igri koja ima obljetnicu. Smatram kako to nema smisla, te iako se nema baš puno kazati za Dragon’s Dogma i nasljeđu koji je ostao iza nje, mislim da zaslužuje barem mali spomen. I nekako se nadam da će za pet godina, kada budu slavili 15 godina, fanovi imati jednu igru unutar serijala.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.