Bilo je to neko drugačije vrijeme nego je danas. I GOG.com je bio drugačiji nego što je danas. Nekada je bio samo platforma koja je prerađivala (ili bolje reći modernizirala) stare igre, danas je postala platforma na kojoj se može kupiti ono stalo 30 sekundi, kao i ono od prije 30 godina. GOG.com slavi svojih deset godina postojanja. I kako stvari stoje, to je samo početak.

Sjećam se čak i kada sam prvi puta čuo za tu web stranicu. Bilo je to prije nego je 227gaming nastao. Slušao sam EpicBattleCry, prvi podcast kojeg sam ikada slušao. Podcast koji je nastao 2008. godine, i koji se u međuvremenu ugasio. I sjećam se kako su imali sponzora koji se zvao Good old games. I stranica koja je nakon svih tih riječim imala .com. Probajte to sada upisati u svoj browser i završit ćete na GOG.com. Sjećam se kako su govorili o starim igrama, kako ih se tamo može kupiti. I naravno, u nekom trenutku sam odlučio vidjeti što to nude. Bila je tu sjajna plejada starih naslova pa sam odmah kazao prijatelju kojeg je to zanimalo više nego mene. On je to proučio, sjećam se kako mi je govorio o tome kako se tim trudi dobiti što je više moguće igri. Kako je iste moguće predložiti, no da proces nije tako jednostavan kako se čini – saznati tko ima autorska prava na što, te sve to onda skupiti, ili dobiti odobrenje, prilično je zamoran posao. Od razvojnog studija, izdavača, glazbe i još nečega… no usprkos svim tim naporima nisu prestali s procesom. U rujnu 2011. godine i ja sam se priključio.

Danas je GOG.com tim poznat po svojoj politici u kojoj se boriti protiv DRM zaštite, čime ne želi tretirati svoje korisnike kao kriminalce, nego kao cijenjene kupce. Gdje dozvoljavaju da se igre igraju bilo gdje, na koliko god računala, bez obzira imate li Internet konekciju ili ne. Bilo je tu još neke hvalevrijednih poteza, kao opcija registriranja serijskih kodova za igre koje su ljudi imali na policama, a usluge su prestale biti aktualne. Ili lansiranje klijenta, koji je potpuno opcionalan – za one koji žele tako nešto. Ili pak opcija spajanja računa sa Steamom i prebacivanja pojedinih naslova, onih za koje je postignut dogovor. Sve to čini GOG.com jednim velikim pozitivcem u industriji koja je prepuna predatorskih kompanija koje žele izvući što je moguće više iz kupaca, a da im pri tome daju što je manje moguće.

Stoga, GOG.com, sretan ti deseti rođendan. A svima onima koji još nisu počeli koristiti ovu uslugu… što još čekate?


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.