U nedjelju 19. prosinca, u ranim jutarnjim satima, saznali smo imena svih dobitnika Hugo nagrade. Po prvi puta ove godine dodijeljena je nagrada za video igre, a Hades je postao prva video igra koja je osvojila tu nagradu. Nagrada je potpuno zaslužena, te ovim putem čestitam Supergiant Games timu na nagradi. Usprkos tome, smatram kako je imati ovu kategoriju potpuni promašaj.

Znate li uopće što je Hugo nagrada? To je godišnja književna nagrada za znanstvenu fantastiku i fantasy. Ponajprije za znanstvenu fantastiku, gdje se smatra najvažnijom književnom nagradom u tom žanru. Nagrada je prvi puta dodijeljena 1953. godine, tada je bilo sedam kategorija. Trenutno ih ima deset više, a u međuvremenu je proširena i na dramske stvari, pa čak i fanove. Sada je proširena i na video igre.

I to je sasvim validno. Zašto ne? Video igre imaju veoma važne i jake priče, nudi se svašta što bi moglo nagraditi najbolji pristup u tom aspektu. No kada pogledate nominirane – Hades, The Last of Us Part II, Animal Crossing: New Horizons, Final Fantasy VII Remake, Spiritfarer i Blaseball. Barem dvije od ovih šest nominiranih igri podiže obrve po pitanju nominacija. Animal Crossing je sjajna igra, no niti ima neki zaista snažan narativ, a niti spada u žanr. Blaseball ima isto pitanje, dok Final Fantasy VII ima taj dio remake, gdje koristi već napisanu priču. Treba li to biti važno, ili je dovoljno biti dobra igra kako bi se ugrabila nominacija?

Zašto još ovo nije dobar spoj? Zato što nema potrebe da nagrade za književnost idu video igrama, kao što bi obrnuto bilo jednako glupavo. Video igre su svoj medij, imaju svoje nagrade. Neki će kazati kako to dodatno potvrđuje kako su video igre umjetnost. Za to vam ne treba književna nagrada, a da im je to bio cilj mogli su to uključiti kada su video igre bile na početcima, ne sada kada su popularne i profitabilne. Isto tako, Hugo iz godine u godinu postaje sve manje relevantan, a dio problema toga je što si sami to rade. Željom da postanu nagrada za sve, polako postaju nagrada za ništa i gube na važnosti. Stoga se nadam ako u buduće ova nagrada neće bti dio programa.

Kako je ovo treća godina gdje čitam nominirane knjige, moram kazati kako sam zadovoljan što je Martha Wells uzela nagradu za najbolji roman s Network Effect, petom knjigom Murderbot sage. Nije bila moj favorit, pošto sam ja navijao za Black Sun kojeg potpisuje Rebecca Roanhorse. I na tome bi trebao biti naglasak – najboljoj sf/fantasy knjizi godine. Ipak je ovo književna nagrada.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.