Objava u kojoj EA CEO Andrew Wilson, prilikom predstavljanja najnovijeg financijskog izvješća, govori o tome kako se razmišlja o uvođenju reklama u video igre nije podigla dovoljno prašine. A trebala je, jer je još jedna u nizu gluposti koje kompanije govore i pokušavaju opravdati sa time kako će to imati utjecaj na igrače.

Zadnja takva glupost je bila NFT, u kojem su svi govorili kako je to ‘dobro za razvoj industrije’ no nitko nije mogao navesti niti jedan primjer kako točno. Još jedna takva glupost je metaverse, ali njega ionako nema potrebe spominjati jer je samo riječ za koju nitko točno nema pojma što je. No moraju je spomenuti kako bi izgledali progresivno svojim dioničarima. Reklame su spomenute na dosta suptilan način. Objava je u sebi imala osiguranje – odmah su rekli da su još daleko od toga – primarno jer je ovo još uvijek period testiranja vode.

Realnost je takva da je to vjerojatno borba koju će video igre izgubiti, samo je pitanje vremena. Ako pitate zašto, pa samo pogledajte oko sebe. Svuda ćete naći reklame. Video igre su jedan od rijetkih medija koji ih nema. Prelaskom na digitalno doba dogodila se tranzicija u tome kako nabavljamo, a samim time i posjedujemo igre. Već sam pisao kako je odavno trebalo bolje regulirati digitalno posjedovanje. I da to bude posjedovanje, ne samo privremena licenca za korištenje. Razlog svemu tome je i po pitanju moralnih principa koji idu uz te kutove gledanja.

Ako je naša digitalna igra zakonski zapravo samo posuđena puno je lakše opravdati reklame u njoj nego ako je fizička kopija naše vlasništvo. Jel’ bilo reklama na albumima koje ste nekada kupovali na CDu? A što je sa svim digitalnim platformama koje su sada tu? Eto ih, ali ako ih ne želite, dajte nam još malo para. Maknut ćemo vam te reklame da vam ne smetaju. Već ste zaboravili da ih nekada u drugačijem obliku medija nije bilo. Postalo je novo normalno.

Najgori dio priče bit će slušati tonu silnih objašnjenja koje govore da su one tu ‘kako bi opravdale troškove’. Ljudi moji, te kompanije zarađuje milijarde dolara. Sve što kaže bit će s razlogom da ta zarada postane još veća. Nema ona veze sa cijenom projekta. Čak i ako neki projekti ne ostvari profit imaju dovoljno projekata koji to naprave da se pokriju. No ni to ne rade, nego odmah udaraju otkaze kako bi se odradilo ‘restrukturiranje’. Reklame nisu tu zbog ljudi, ni onih koji igraju, niti onih koji izrađuju igru. Njihova korisnost ulagačima je neupitna, Fortnite je jedan od najboljih primjera, iako ih ne radi službeno, nego kroz kolaboracije. Mislim da nema potrebe da grebem dublje ispod površine za to, da nemaju računicu odavno bi nestale iz ostalih pora društva – nisu.

Zašto kažem da ćemo na kraju izgubiti tu borbu? Jer smo manje-više izgubili svaku koju smo borili. Mi kojima je stalo do toga spadamo u glasnu manjinu. Puno je više onih koje nije briga za to. I to baš puno više. Reklame su novac, a pohlepne kompanije koje vam nisu prijatelji će raditi sve kako bi iz vašeg novčanika izvukli koji euro više. Iako ćemo izgubiti tu borbu, ne znači da je ne trebamo boriti. Jer ako je ne borimo onda ćemo od starta izgubiti svaku. I u konačnici će zabava koja volimo otići u prilično ružnom smjeru.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.