I dok se u Hrvatskoj vodi rasprava o tome treba li dodatno pomaknuti granicu za mirovinu, Lara Croft nema tih problema. Iako je godine ne muče, gledajući i kao serijal i kao dob lika u nedavno završenoj trilogiji, misli joj itekako lete prema mirovini.

Preko 60 milijuna prodanih primjeraka od 1996. godine, iz koje serijal datira, su stavili Laru u prilično važan položaj. Bila je, i još uvijek je, jedan od važnih ženskih likova u industriji video igri. Vidjeli smo je i na filmskom platnu, u knjigama i stripovima. Postala je dio pop kulture. I dok je sa gotovo svih strana njena reboot trilogija bila uspjeh, nekako ostaje dojam kako je njeno pravo vrijeme bilo prije dvadesetak godina.

Ne želim tim kazati kako današnje igre nisu dobre – jesu – ali danas su neki ljudi koji su od nje crpili inspiraciju postali ti od kojih ona crpi. Nathan Drake je najbolji primjer, Uncharted serijal je imao tu Indiana Jones / Tomb Raider vibru i kroz zadnjih deset godina je polako ali sigurno došao do krova svijeta. Tri nove Tomb Raider igre su dobre, Uncharted igre su bolje. Htjela to Lara priznati ili ne, nije uspjela nadmašiti ‘konkurenciju’. A najbolji primjer toga je Rise of the Tomb Raider, druga igra u trilogiji. Igra koja je s multiplatformske prešla u ‘godinu dana konzolaški eksluzivna za Xbox platformu’. Što nije dobro dočekano kod zajednice, a kada je napokon izašla, na isti dana kada i Fallout 4, nije baš oduševila prodajom. Nema veze što je bila odlična igra, marketing joj je naškodio. Nathan Drake je par mjeseci kasnije došao u četvorci i ostvario bolje uspjehe kod kritike, a po dostupnim službenim brojkama i bolju prodaju.

Trilogiju je trebalo dovršiti, i to je napravljeno na vrlo dobar način. No već se tu vidjelo kako direkcija polako kreće u nekom drugom smjeru. Ovog puta Crystal Dynamics nije bio za kormilom, nego je isto preuzeo Eidos Montreal. Još jedan odličan tim koji je uz Shadow of the Tomb Raider pokazao kako zna svoj posao, neki će čak reći i najbolji nastavak unutar trilogije (tu svatko ima svoje mišljenje, meni nije). Nastavak koji ostavlja puno pitanja po pitanju nastavka serijala. Hoće li on nastaviti dalje, tako da ga preuzme neki novi tim, ili će ponovo uzeti pauzu od nekoliko godina prije nego dobijemo nešto novo? Odgovor na to nemamo, premda možemo pretpostaviti. Square Enix objavio je kako je dogovorio licencu za Marvel igre, te da kree u razvoj. Crystal Dynamics je već krenuo, zato nisu izrađivali ovu igru (bili su pomoć, no njihov glavni fokus bio je drugdje). Istim putem bi mogao krenuti i Eidos Montreal.

Dio razloga leži u tome što je Square Enix napravio nekoliko jako čudnih poteza po pitanju svog zapadnjačkog portfelja. Tomb Raider i Deus Ex (iza kojeg stoji Eidos Montreal) su napravili svoje rekordne prodaje u zadnjih nekoliko godina, no znali su ostati ispod očekivanja koje je izdavač postavio. Očigledno previsokih očekivanja kada serijal napravio najbolji rezultat u povijesti, no njima to nije dovoljno. Lara je bila kao odličan učenik kojeg roditelji tjeraju da bude najbolji u svojoj generaciji. No ona to nije, među najboljima je, ali nikako ne najbolja. I to je sasvim ok. Ili bi barem trebalo biti. Ipak, ovo je poslovni svijet i traže se stvari koje će prodati koji primjerak više, ili ako je moguće nekoliko milijuna primjeraka više. Isto tako je neosprno, uz silno bombardiranje filmova o super junacima kojemu smo izloženi zadnje desetljeće, kako su pojedine Marvel stvari popularnije nego Lara Croft. To je potvrdio Spider-Man, koji je za Sony oborio sve rekorde prodaje.

Kada se sve to uzme u obzir, kako su Tomb Raider igre odlične, no ne najbolje. Kako je njen serijal populara, no ne najpopularniji. I uz činjenicu kako je trilogija došla svom kraju, nekako mi se čini kako će Lara na kratko u mirovinu. Ispijati koktele negdje na plaži, daleko do svih grobnica koje pljačka. Sve dok ne zazvoni telefon i ponovo se vrati.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.