Kralj je živ, živio kralj – to je u najkraćoj crti sažetak League of Legends sezone. Treći puta se je SK Telecom T1 kvalificirao za Worlds i tri puta je ugrabio naslov – pola naslova je u njihovim rukama. Do trećega su došli obranivši prošlogodišnji naslov.

Kraljevi

U što bi bilo kad bi bilo scenariju možemo se pitati kakvo bi im bilo nasljeđe da nisu podbacili u četvrtoj sezoni. Tada je trend bio da se aktualni prvak ne uspijeva kvalificirati na turnir gdje bi imao šansu braniti – trend kojeg je prekinuo upravo SKT ove godine. Te godine kada ih nije bilo naslov je ugrabio Samsung White, a upravo im je u ovogodišnjem finalu protivnik bio Samsung. Hoćemo li imati prvog trostrukog ili drugog dvostrukog prvaka odgovoreno je nakon maratonskih pet partija, a jedno je bilo sigurno i prije toga – korejska dominacija će se nastaviti.

league-of-legends-2016-skt-prvaci

Sitnica koje obilježavaju povijest

Los Angeles je bio spreman. Puna dvorana, još milijuni koji će gledati diljem svijeta. Uz mnogo odrađenih analiza koncensus je bio jasan – SKT je bio favorit. Svi su pitali koliko Samsung može napraviti, a odmahivanja rukom su krenula u drugoj partiji. Nakon mukotrpne prve koju je SKT ugrabio, Samsung je u drugoj probao izvući Kindred junglera. Ideja je možda imala potencijala, no puno prebrzo se je Samsung našao na dnu. Dva nula gubitak i izrazi lica očajnika. Treća partija nije krenula ništa bolje, točnije došla je do trenutka kada su svi već mislili kako je ovo gotova partija. Tolika je bila prednost. No jedan loš potez, jedan loš ‘Baron call’ i Samsung je bio ponovo u igri.

No nije to bilo izjednačeno, to je bila borba za goli život, za opstanak u turniru. Samsung je malo po malo smanjivao prednost, u konačnici je nikada nije dostigao zato što je partija prešla sat vremena igranja – točku gdje takav podatak više ne igra ulogu. I uz još jedan prekrasan Elder Dragon steal Samsung je došao u dominantnu poziciju iz koje je dobio maratonsku partiju. Dobili su četvrtu, vodili u petoj, no u konačnici to nije bilo dovoljno – SKT je pokazao zašto ga smatraju najboljim, a Faker i bengi su sudjelovali u sva tri naslova.

Finale prije finala

Tjedan dana ranije SKT se sa istim rezultatom provukao dalje – tek u petoj partiji pao je ROX Tigers, tim kojeg su smatrali prvim favoritom turnira. I to ne bez razloga, oni su ovdje došli kao broj jedan Koreje. Bio je to dvoboj karaktera – s jedne strane stoički SKT igrači, a s druge raspjevana i vesela družina tigrova. Različite filozofije igre i susret za pamćenje koji je bio barem jednako uzbudljiv, ako ne i uzbudljiviji, nego samo finale. Zbilja je bilo finale prije finala, a mnogi su zbog njihove susretljivost i vedrine ostali tužni što tigrovi nisu otišli korak dalje. Ja jesam.

Samsung je imao puno lakši posao, on je s laganih tri nula pregazio H2k. Razlog što on nije imao korejskog protivnika je u tome što su samo tri na prvenstvu. H2k je dao Europi neku nadu, no ona je bila kratkog vijeka, ostaje nam samo utjeha kako smo ponovo imali predstavnika u polufinalu i nada kako će dogodine neki tim starog kontinenta preskočiti tu stepenicu.

league-of-legends-2016-pozornica

Četvrtfinala koja nisu oduševila

Kina ponovo može biti razočarana. Njihovi timovi su otišli doma puno ranije nego što su svi to predviđali – neki će reći zato što su precijenjeni kao regija, a neki će reći da je to zato što su njihovi jedan i dva (EDG i Royal) naišli na korejski jedan i dva te izgubili 3-1 u tim susretima. Konačna analiza bi rekla da je uzročno posljedično – njihovi timovi nisu uspjeli ugrabiti prvo pozicije u skupinama i izbjeći glavne favorite turnira. EDG je uz sve to imao i nesreću što je članu njihova tima preminuo član familije pa se je morao vratiti doma, a na njegovo mjesto je došla neuigrana zamjena.

Druga dva četvrtfinala završila su s 3-0. Samsung je prešao preko C9, ostavivši Ameriku još jednom kraćih rukava nego Europu, dok je H2k imao ravnopravnog protivnika u Albion NoX Luna. Ruski tim je na veličanstveni način prošao skupinu, no više od toga nije mogao. H2k je prešao preko njih.

Kažem kako su četvrtfinala bila razočaranje zato što niti jedan best of 5 serija nije došla do pete partije. To nije mjerilo kvalitete, ali je činjenica da je jako mali broj partija bio zanimljiv i nepredvidljiv. Generalno ste nakon nekoliko minuta mogli vidjeti na koji mlin ide voda.

Veličanstvenost skupina

Skupine su ove godine bile još bolje nego godinu prije, pokazavši kako su u pravu svi oni koji govore kako bi Worlds trebao proširiti broj timova na manje regije – dati im priliku direktnog kvalificiranja, ne samo dva mjesta. U Grupi A Albion NoX Luna skupio je dovoljno pobjeda da izbaci favorizirane G2 (koji je kao neprikosnoveni broj jedan Europe najveće razočaranje turnira, što dodatno peče kada za njih navijam zbog toga što imaju mog sunarodnjaka na mid poziciji) i CLG. Ne samo izbacili – dobili su ROX i imali priliku u pripetavanju doći do prvog mjesta u skupini. Ništa bolje nije prošao niti broje jedan Sjeverne Amerike – TSM je ponovo razočarao i opet ostao kratkih rukava. Bili su jedini koji su u svojoj skupini uspjeli dobiti Samsung, no što im to znači kada nisu mogli dobiti druge timove dovoljno puta za prolazak dalje. Bilo je tu još zanimljivih priča – kao H2k koji su u zadnjem danu svoje skupine ostvarili 3-0 za pripetavanje za prvo mjesto u skupini, a onda dobili i to. Od potencijalnog ispadanja do prvog mjesta u skupini, a kasnije i polufinala.

Format treba evoluciju

Prije četiri godine League of Legends se maknuo od formata turnira diljem svijeta na regionalno fokusirana prvenstva. I dok su ona i dan danas zabavna, stvorila se velika razlika između Koreje i ostatka svijeta. Četiri uzastopne pobjede te regije govore o tome. Timovi iz ostatka svijeta praktički nemaju dodira s tom regijom, osim par puta godišnje i to svega par timova. Tako se ne može sustići snaga Koreje, bez toga se ne može naučiti igrati protiv njih. Možete vi njih gledati, ali dok to ne osjetite na vlastitoj koži nećete znati kako protiv njih. Igrati jednom godišnje protiv njih ne pokazuje koliko ste napredovali u odnosu na njih. Volio bih da i Riot Games to uoči te osmisli format u kojem postoji ligaško natjecanje, ali i prilika kvalifikacije preko takvih turnira. To bi pomoglo svima, ostatku svijeta da češće igraju jedni protiv drugih, ali i manjim timovima da preko takvih turnira pokušavaju stvoriti svoje ime. Sam World format je sjajan – mjesec dana trajanja je sasvim ok – i igrači i gledatelji imaju odmor i nikada toga nema previše. Pokoji tim više (recimo 24 tima) bi bilo još bolje. Hoće li biti pomaka za sedmu sezonu? Vidjet ćemo uskoro uz glavno pitanje – može li SKT još jednom do naslova.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.