PlayStation Plus

Krajem lipnja PlayStation Plus proslavio je pet godina postojanja. Usluga koja je u početku bila samo dodatak na sve što Sony pruža svojim korisnicima danas je postala neizostavni dio PlayStation familije – možda i najbolji potez kojeg su napravili.

Vratimo se u prošlost, u vrijeme kada je PlayStation Plus kretao s radom. Onog danas kada je usluga najavljena rekao sam kako je to sasvim dobra ideja – dvije besplatne igre mjesečno, popusti na pojedine digitalne naslove, neke zanimljive opcije poput automatskih nadogradnji softvera konzole i igri trenutno instaliranih, pohranjivanje sejvova na server. Usprkos tome, nisam je uzeo istog dana – bila su to neka druga vremena. Tada sam bio student koji nije imao stalna primanja, redovito odvajati za neku uslugu koja se plaća na mjesečnoj bazi bio je izdatak bez kojeg mogu preživjeti. No nisam dugo ostao pri toj odluci, vrlo brzo sam krenuo plaćati pretplatu, ako ništa drugo zbog te dvije besplatne igre.

U početku to nisu bili neki blockbuster naslovi, zapravo trebalo je ponešto vremena da u uslugu dođu naslovi koji su bez problema premašivali nekoliko milijuna prodanih primjeraka. Ali to su bile dvije besplatne igre. Nije bilo puno, ali čovjeka veseli. Danas to nisu više dvije igre, danas je to čak šest igri, barem dvije igre za svaku od 3 platforme – PS3, PS4 i PS Vita. Kažem barem zato što je u međuvremenu došla Cross-buy opcija (na za sve igre) s kojom igra kupljena za jednu platformu postaje dostupna i za barem još jednu. Prekrasna stvar je retroaktivnost svega toga. Još nemate PS4? Nema problema, ulogirajte se putem browsera, dodajte igre u košaricu, dodajte ih na svoj račun i postat će dostupne jednom kada nabavite konzolu.

Prije nego krenem na popuste moram spomenuti koliko je sjajno što s vremena na vrijeme kao dio PlayStation Plus Instant kolekcije bude i neka potpuno nova igra. Prošli mjesec to je bio Rocket League što je bio pun pogodak. O igri, to jest svoje dojmove iz nje, ću reći za koji dan. Za nas je to sjajno, a za Sony koliko košta da košta.

PlayStation Plus primjer

Popusti nisu nešto što samo po sebi vrijedi pretplate zato što je uvijek pitanje računice. Vrijedi li mi uzeti neku pretplatu kako bi dobio popust koji je manji od cijene pretplate? No kada je to dio cijele ponude onda itekako ima smisla. Lijepo je vidjeti žutu boju popusta uz cijenu PSN naslova, a još ljepše je to vidjeti za vrijeme posebnih rasprodaja zbog kumulativnosti. 60% ljetne akcije? I na tu cijenu još 15% zbog Plusa? Zašto imam vragolasti osmjeh od same pomisli, kao da sam prodao dušu vragu?

Ima tu još stvari koje nisam koristio – ekskluzivne bete ili demo za pojedinu igru. Nisam koristio niti cloud sistem spremanja sejvova, točnije, dozvoljavam konzoli da sejvove spremi, ali niti jednom nisam imao potrebu skidati ih, lokalna kopija je bila dovoljna.

Kako ne bi sve bilo u znaku plus, moram staviti i jedan veliki prigovor – zaključavanje multiplayera za mnoge PlayStation 4 igre iza Plusa. To me smeta zato što usluga koja bi trebala biti opcionalna postaje mandatorna za svaku mutliplayer igru. Kada kupite igru očekujete da ćete imati pristup svemu što ona pruža, ovako vam se jedan veliki dio toga uskraćuje pošto ste vezani uslugom. Mnogo puta sam slušao priču o tome kako serveri koštaju, no to ne bi trebao biti moj problem – to je vlasništvo kompanije koja se komotno mogla baviti nečime drugim. Znaju koliko im je potrebno servera, pretpostavljaju kolika će biti prodaja, i sve to je odavno uračunatu u računicu isplativosti igre – nema potreba da od mene pokušavaju uzeti još koju kunu.

PlayStation Plus u svojih pet godina pokazao se kao ponajbolja takva usluga na tržištu, uz tih pet godina možda tri ili četiri mjeseca nisam bio njen pretplatnik te bih lagao kada bih rekao kako nisam zadovoljan s onime što sam dobio s novce. S preko 10 milijuna pretplatnika (što je podatak s početka ove godine) teško je vidjeti njen kraj, a osjećaja sam da će usluga biti dostupna i jednog dana kada Sony najavi PlayStation 5.


One thought on “Mišljenje: PlayStation Plus kao usluga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.