E3 se ove godine neće održati u fizičkom obliku, potvrdio je ESA. Čak je i organizacija digitalnog događaja pod znakom upitnika.

Razlog odgode je, kako ESA kaže, a i sami možete pretpostaviti – Covid. A sve to dovodi do jedne veoma jednostavnog zaključka – E3 kao događaj je u ogromnim problemima. Prošle godine je E3 probao imati svoj digitalni događaj koji je izgledao potpuno promašeno i nepotrebno.

Odlazak na E3 je prilično skup za izdavače. Danas je digitalno doba postalo takvo da postoje puno bolji načini za predstaviti kako novinarima tako i svijetu ono na čemu rade. Nemaju potrebe plaćati niti prostor, niti pristojbu koju ESA ima. Nisu više primorani imati prezentaciju tog tjedna, nego mogu napraviti istu bilo kada u godini, ili čak i nekoliko puta u godini. Ovaj novi način praćenja je lakši i za novinare koji to moraju popratiti, ali i za gledatelje koji su konzumenti konačnog proizvoda.

Dodatan im problem stvara Summer Game Fest kojeg održava Geoff Keighley, koji ima svoj digitalni događaj (kojeg je i potvrdio za iduću godinu). U njemu ima svega po malo, od manjih do velikih naslova. Nema situacije gdje je indie studijima lakše zakupiti hotel preko puta mjesta gdje se održava E3 te u sobi imati prezentacije za novinare zato što je ESA pristojba previsoka.

Ako mene pitate, vrijeme je da se E3 u ovakvom obliku kompletno ugasi. Da, falit će zvuk publike kada se najavi nešto neočekivano, ali kao prezentacija za čitavu industriju više ne funkcionira. ESA, koja tvrdi da radi za bolju budućnost industrije, polako postaje beskorisna. No dobro su šutjeli kada bi se pojavio svaki skandal, bilo oko prekovremenih ili nekoga oblika zlostavljanja unutar insutrdije.


One thought on “Nećemo imati fizički E3 ove godine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.