Jedna od mojih predikcija za ovu generaciju konzola bila je da ćemo puno više vidjeti kolaboraciju između izdavača koji drže konzole. Ponajprije između Microsofta i Sonya. Pod time sam mislio da će se do sada konzolaški ekskluzivne igre prestati biti to te se naći na ‘protivničkoj’ konzoli. To se je polako počeo događati prije nego što su uopće PlayStation 5 i Xbox Series x izašli. Korak prema tome je bilo i otvaranje vrata multiplatformskom igranju, a kada su se ona otvorila, izdavači su shvatili da mogu još malo zaraditi ako izdaju i kod konkurencije.

Kada govorimo o takvim naslovima, Minecraft je prvi koji pada na pamet, no njegova situacija je malo drugačija, pošto je izašao za PlayStation prije nego ga je Microsoft kupio. I nastavio podržavati kod konkurencije. Cuphead je bio malo drugačija priča, ali je jedna slična, koja je nakon Microsofta izašla na Nintenovoj konzoli, i to na nagovor Microsofta. No do sada su sve to bili manji naslovi, nitko do sada nije to napravio sa svojom top franšizom. Zato je odmah postavljeno pitanje što će biti s igrama koje je ZeniMax izdavao, sada kada ih je Microsoft pitao. Matematika je jasna, izlazak na više platformi donosi više novaca. A novac će biti važan faktor kako bi opravdali i što prije isplatili ulaganje.

Danas je pak došla vijest o kojoj se već neko vrijeme govorilo, a to je da će MLB the Show doći na Xbox konzole. To će biti prvi puta u povijesti serijala, koji je krenuo još 1997. godine (uz napomenu da je the Show tu od 2006. godine), da će igra doći na Microsoftovu konzolu. I tu je priča nešto drugačija, pošto se na kraju krajeva radi o licenciranoj igri. Jednom od četiri velika sporta Amerike. A kada su takve stvari u pitanju, nešto se pita i vlasnik licence. Ako on želi da igra bude multiplatformska – bit će. Makar to značilo da netko drugi preuzima licencu. Dati nekome drugome licencu pak nije isplativo, pogotovo kada imaš sve spremno za iduću igru u serijalu. Zar je smak svijeta da izađe na konkurentskoj konzoli? Odgovor je očigledno prilično jednostavan.

Koliko će ovo imati veliki utjecaj na događanja budućnosti? Vjerojatno ne prevelike. Bejzbol nije sport koji je nešto popularan izuzev Amerike (uz neke zemlje izuzetke, da ne nabrajam), ali ako pogledamo, Amerika je ogromno tržište, utjecaja će biti. Više kao kotačić prema neizbježnoj budućnosti. A za nas igrače je to velika stvar, još više za sve one studije koji rade manje igre, te imaju multiplayer komponentu. Želimo točku u kojoj nemamo dvije ili više različitih zajednica, ovisno o platformi, želimo jednu. A to znači da će puno dulje imati podršku, zato što nećemo imati 3 bazena koja se polako suše, nego jedan gdje se sporije suši. Više igrača, više protivnika, brže nalaženje partije i u konačnici sporije odustajanje / napuštanje igre.

Hoćemo li u nekom trenutku sve igre moći igrati na svim platformama? Ja bih volio kazati vam ‘da’ kao odgovor na to pitanje, ali mislim da smo još daleko od toga. Vrlo daleko. Možda se nikada neće ni dogoditi, ali trendovi se mijenjaju. Pogledajte samo koliko su konzole dobile igri koje su do prije 10 godina bile isključivo PC tržište. A neki se mislili da se takva tranzicija nikada neće dogoditi.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.