Nintendo Switch je službeno ime koje se skrivalo iza kodnog imena nove Nintendo konzole. Uz trailer kojeg smo dobili, kojeg sam vam postavio malo niže, odlučio sam iskoristiti priliku te staviti neka svoja razmišljanja vezana uz sve ono što do sada (ne)znamo.

Ime

Kada sam vidio ime u naslovu videa odmah sam rekao kako ime nije pretjerano dobro, Twitter će to potvrditi. I dok je Switch točno ono što konzola radi – od kućne postaje prijenosna, njeni Joy-Cons (naziv za kontrolere) se prebacuju u više modova (od korištenja u sklopu standardnog kontrolera, do držanja svakoga u svojoj ruci (po uzoru na Wii) ili pak da svaki igrač drži jedan dio za lokalni multiplayer) – ime nije snažno i ne ostavlja dojam kontinuiteta. To je problem kojeg Nintendo ima već neko vrijeme kod svojih kućnih konzola (dok je puno bolja stvar kod prijenosnih). Kada se kaže PlayStation ili Xbox svi znaju na što se misli, dok je prošla generacija pokazala kako se ne zna što se misli. Wii U? Nastavak na Wii ili zaseban uređaj? I nemojte odmah misliti na sebe i kako ste vi znali, stavite se u ulogu nekoga tko nije svaki dan s video igrama, tko nije s njima na ti. Switch mora stvoriti svoje ime, kao skoro svaka Nintendova konzola zbog nedostatka kontinuiteta prilikom imenovanja.

Revolucija prije svega ostaloga

Nintnedu treba skinuti kapu što se ne libi pomicati granice, tražiti nove ideje, u Star Trek mantri, hrabro ići tamo gdje još nitko nije išao. Wii je stvorio motion gaming, no nije baš znao napraviti tranziciju nakon toga, baš kao niti itko drugi tko je pokušavao (Motion i Kinect nikada nisu zaživjeli). Wii U je imao sjajnu ideju igranja na dva ekrana, uz potpuno identičnu sliku na oba, bez ikakvog kašnjenja slike, samo nedostalo je to što tablet nije bio pretjerano jak za bilo što drugo, čak niti za surfanje, a za dulje igranje je bio pretežak. I tu dolazimo do točke gdje želimo vidjeti koliko je Nintendo naučio za Switch – odlučili su imati jednu stvar, koja istovremeno može biti konzola i ekran. Biti kućna i prijenosna konzola (tu recimo želimo potvrdu da li se njihova dva smjera konzola spajaju u jedan te da ovo postaje nasljednik Wii U-a kao i 3DSa). Imati kontrolere koji se odvajaju. Nintendo je poslao jasnu poruku kako oni neće biti samo gaming računala u malome, kao što su Xbox i PlayStation, oni su pokazali kako će usprkos greškama ići svojim putem. I za sada prikazano izgleda vrlo zabavno.

Jaz generacija

Pitanje revolucije ostavlja Switch u vrlo zanimljivoj poziciji. Došao je usred generacije i bit će jasno kako će biti poredbi sa konkurencijom. Koliko je uređaj jak? U trenutku pisanja mi nije poznato, no ako kao Wii U bude osjetno slabiji od konkurencije, imat će problema od samoga starta. Iskreno se nadam da je na tome Nintendo naučio. Ono što me više brine je drugi aspekt – mobilni aspekt. Nintendo je bio uporno tvrdoglav po pitanju mobilnih igri, a svima je bilo jasno kako je prodaja prijenosnih konzola pala upravo zbog pametnih telefona i tableta pošto danas svi imaju barem jedan. Pokémon Go, koji u konačnici nije Nintendov proizvod, im je morao pokazati koliko zarade postoji na tom tržištu. Zato se postavlja pitanje što će sve Switch imati kako bih ga zaista ponio sa sobom. Hoću li moći kupiti hrpu mini igri? Hoću li moći pročitati vijesti, koristiti razne aplikacije? Hoću li moći instalirati Skype, Whatsapp, ili neki od sličnih? Hoću li moći staviti Kindle aplikaciju ili pogledati najnoviju epizodu omiljene serije? Što više bude NE odgovora, to je manja šansa da ću ga, uz sve uređaje koji postoje, ponijeti sa sobom na neki kraći put. Switch po meni mora biti konkurentan i na tom polju – mora biti više od konzole.

nintendo-switch

Igre

Startna prodaja sigurno će ovisiti o igrama. Zelda izgleda fantastično i potpuno je jasno kako je to prvi pravi system seller kojeg imaju. No van toga? Trailer nam nije dao puno razloga za oduševljenje. Vidjeli smo naznaku nove Super Mario igre, što je u jednu ruku očekivano. Vidjeli smo Sykrim koji će ubrzo proslaviti pet godina, NBA 2k17 koji već sada nije nova igra, baš kao niti Mario Kart 8 i Splatoon. Nintendo mora poslati poruku što novo dolazi na Switch u prvih tri / šest / dvanaest mjeseci. Ne želite imati ljude koji će biti razočarani time što su kupili konzolu, a nisu dobili igre za nju. Nabrajati partnere je lijepo i krasno, no nitko Nintendo ne povezuje s third paryt izdavačima – nikada ih nisu potpuno privukli u ovom modernom dobu. Puno značajnije bi bio pokazatelj kako Pokémon Sun / Moon dolazi na Switch.

Ukupni dojam

Možda će sve navedeno zvučati negativno, no zaista nije. Prilično mi se sviđa sve što sam vidio, no ovo je čisti skepticizam. Niti na Wii niti na Wii U se nisam baš naigrao, štoviše, bile su moje najmanje igrane konzole. Zato želim da Switch krene drugim putem. Želim da Nintendo napravi nešto sjajno što mi neće biti samo magnet za prašinu kojeg s vremena na vrijeme očistim, a nešto rjeđe od toga i pokrenem. Ima vizije, ima tragova genijalnosti, ali ima i jasno vidljivih problema koji se mogu ispraviti pravilnom komunikacijom od danas pa do ožujka iduće godine kada nam Switch dolazi.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.